Żemlówka z chałki

Jeśli zostanie nam starsza brioszka, możemy ją wykorzystać do przygotowania smacznej żemłowki na obiad lub kolację. W ten sposób wykorzystamy resztki pieczywa i cała rodzina…
Składniki, których potrzebujesz
1 chałka (500 g)
5 większych jabłek
250 ml mleka
3 łyżki rumu
40 g masła
2 jajka
rodzynki (wg uznania)
orzechy (wg uznania)
cukier cynamonowy (wg uznania)
masło do natłuszczenia blaszki
Sposób przygotowania
Jabłka ścieramy na grubej tarce, a chałkę kroimy na grubsze kawałki.
Każdy plasterek moczymy w mleku i kładziemy na warstwę do naczynia, które wcześniej natarliśmy masłem.
Na dno kładziemy jabłka, rodzynki i posiekane lub starte orzechy, wszystko posypujemy cukrem cynamonowym i polewamy roztopionym masłem i rumem. Tak kontynuujemy z warstwami, przy czym ostatnia będzie chałka. Tę jedynie skropimy masłem i zalejemy mieszanką roztrzepanych jajek z odrobiną mleka.
Pieczemy w piekarniku w 180 °C, aż uzyskają złoty kolor. Podajemy posypane cukrem pudrem i ozdobione bitą śmietaną. Świetnie smakuje, gdy do jabłek dodacie kawałki moreli, na przykład z kompotu.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Żemlówka z chałki
Żemlovka z chałki to tradycyjny czeski deser, który często przygotowuje się jako sposób na wykorzystanie resztek chałki po świętach. To smaczne danie składa się z warstw chleba chałkowego, jabłek i rodzynek, które są zalane śmietaną i jajkami. Pieczenie tworzy złocistą skórkę, podczas gdy wewnątrz pozostaje puszyste i aromatyczne. Żemlovka podawana jest na ciepło, często z sosem waniliowym lub bitą śmietaną, i jest popularna nie tylko podczas świąt, ale przez cały rok jako pyszny deser lub słodki obiad.