Čevabčiči po prostu

Čevabčiči po prostu
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Drobno posiekamy cebulę, przeciśniemy czosnek i wmieszamy do mielonego mięsa. Do tego dodamy jajko, paprykę, chili, sól i pieprz. Tak dokładnie mieszamy. Z tej mieszanki formujemy następnie pożądane wałeczki, jak je znamy.

Składniki, których potrzebujesz

1 szt. cebula
3 ząbki czosnek
1 szczypta majeranek
1 łyżeczka słodka papryka mielona
1 szt. jajko
0,5 kg mięso mielone (wołowe lub wieprzowe)
1 szczypta przyprawa chili
1 szczypta sól
1 szczypta mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania

Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju (jak w przypadku panierowanych kotletów) i smażymy w nim wałeczki. Zanim włożymy je do rozgrzanego oleju, obsypujemy je mąką pszenną.

Serwujemy z musztardą i cebulą (czy to drobno posiekaną, czy pokrojoną w krążki). Jako dodatek używamy frytek lub gotowanych ziemniaków.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Čevabčiči po prostu

Ćevapčići to tradycyjne danie kuchni południowosłowiańskiej, charakteryzujące się swoim pysznym mięsno-składnikowym połączeniem. Zwykle przygotowuje się je z mielonego mięsa wołowego lub jagnięcego, które jest przyprawione ziołami, czosnkiem i cebulą. Te małe kiełbaski grilluje się lub smaży, co nadaje im wyrazisty smak i soczystość. Ćevapčići często podawane są z chlebem, cebulą i ajwarem, który jest pikantnym czerwonym sosem. To danie jest popularne nie tylko w restauracjach, ale także podczas różnych grillów ogrodowych i co roku przyciąga wielu miłośników dobrego jedzenia.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.5/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Czeski, Danie główne, Mięso mielone
Štítky: Kuchnia czeska, danie główne

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Čevabčiči po prostu.

Dodaj komentarz