Čevabčiči po prostu
Drobno posiekamy cebulę, przeciśniemy czosnek i wmieszamy do mielonego mięsa. Do tego dodamy jajko, paprykę, chili, sól i pieprz. Tak dokładnie mieszamy. Z tej mieszanki formujemy następnie pożądane wałeczki, jak je znamy.
Składniki, których potrzebujesz
1 szt. cebula
3 ząbki czosnek
1 szczypta majeranek
1 łyżeczka słodka papryka mielona
1 szt. jajko
0,5 kg mięso mielone (wołowe lub wieprzowe)
1 szczypta przyprawa chili
1 szczypta sól
1 szczypta mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania
Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju (jak w przypadku panierowanych kotletów) i smażymy w nim wałeczki. Zanim włożymy je do rozgrzanego oleju, obsypujemy je mąką pszenną.
Serwujemy z musztardą i cebulą (czy to drobno posiekaną, czy pokrojoną w krążki). Jako dodatek używamy frytek lub gotowanych ziemniaków.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Čevabčiči po prostu
Ćevapčići to tradycyjne danie kuchni południowosłowiańskiej, charakteryzujące się swoim pysznym mięsno-składnikowym połączeniem. Zwykle przygotowuje się je z mielonego mięsa wołowego lub jagnięcego, które jest przyprawione ziołami, czosnkiem i cebulą. Te małe kiełbaski grilluje się lub smaży, co nadaje im wyrazisty smak i soczystość. Ćevapčići często podawane są z chlebem, cebulą i ajwarem, który jest pikantnym czerwonym sosem. To danie jest popularne nie tylko w restauracjach, ale także podczas różnych grillów ogrodowych i co roku przyciąga wielu miłośników dobrego jedzenia.