Pikantni utopce
Przepis na utopca, którego wszyscy dobrze znamy i lubimy.
Składniki, których potrzebujesz
15 szt. kiełbasa (chuda)
1,5 kg cebula
1 paczka kiszona kapusta
15 szt. marynowana papryczka
1 słoik sterylizowana papryka
marynata
1 paczka deko
1 łyżeczka vegeta
0,5 l ocet
3 łyżki cukier
2 szt. liść laurowy
7 kulek ziele angielskie
10 kulek cały czarny pieprz
1,5 l woda
Sposób przygotowania
Najpierw przygotujemy zalewę. Wodę z octem, przyprawami i cukrem gotujemy przez 5 minut na małym ogniu. Zalewę pozostawiamy do ostygnięcia. Potrzebujemy pięciolitrowego słoika, który myjemy.
W międzyczasie obieramy cebulę i kroimy ją w cienkie plastry. Kiełbaski obieramy i wzdłuż nacinamy otwór, który napełniamy plasterkami cebuli. Na dno słoika dajemy cebulę i trochę kiszonej kapusty. Na to układamy 3 nadziane kiełbaski. Na kiełbaski znowu kładziemy warstwę cebuli, kapusty i dodajemy paprykę oraz papryczki chili. Powtarzamy, kładąc warstwę kiełbasek, cebuli, kapusty, papryki i papryczek. Kontynuujemy do wyczerpania kiełbasek. Ostatnią warstwą jest cebula z kapustą.
Zalewę przecedzamy i zalewamy nią przygotowany słoik. Zawartość słoika pozostawiamy do osadzenia, a następnie uzupełniamy zalewą tak, aby wszystko było zanurzone.
Utopce potrzebują co najmniej tygodnia na przegryzienie.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Pikantni utopce
Pikantne utopence to popularne czeskie danie, które składa się z marynowanych kiełbas, często podawanych z cebulą i octem. To danie charakteryzuje się wyrazistym smakiem, który podkreślają przyprawy i chili. Utopence zazwyczaj spożywa się jako przekąskę do piwa i świetnie nadają się na pikniki lub imprezy. Ich przygotowanie jest proste i szybkie, co czyni je ulubionym wyborem wielu domowych kucharzy. Ta specjalność przynosi kawałek czeskiej kultury i tradycji na każdy stół.