Pieczone skrzydełka z sosem żurawinowym

Masło roztopimy, a następnie schłodzimy. Następnie wymieszamy z miodem, 5 ml piwa i startym imbirem. Skrzydełka z kurczaka posólmy i marynujemy w maślanej mieszance.
Składniki, których potrzebujesz
12 skrzydełek kurczaka
100 g masła
100 g miodu
2 łyżki jasnego piwa
2 łyżki startego imbiru
1 czerwona cebula
2 marchewki
250 ml jasnego piwa
250 ml mocnego wywaru
6 łyżek kompotowanych żurawin
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka musztardy dijon
4 liście laurowe
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
pieprz
sól
olej
Sposób przygotowania
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Następnie mieszamy je z miodem, 5 ml piwa i startym imbirem. Skrzydełka kurczaka solimy i marynujemy w maslanej mieszance, najlepiej na noc.
Następnie przenosimy mięso razem z marynatą na blaszkę i pieczemy w 250°C przez około 40 minut.
W międzyczasie cebulę i marchewkę kroimy w drobną kostkę i smażymy je na oleju. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, musztardę i sok z cytryny. Mieszankę zalewamy piwem i bulionem i redukujemy przez około 20 minut. Następnie usuwamy liście laurowe, całość miksujemy blenderem zanurzeniowym, dodajemy żurawinę, krótko gotujemy i ewentualnie doprawiamy solą.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Pieczone skrzydełka z sosem żurawinowym
Pieczone skrzydełka z sosem żurawinowym to pyszne danie, które łączy soczyste kurczacze skrzydełka z orzeźwiającym smakiem żurawiny. Podczas przygotowania skrzydełka są marynowane w specjalnej mieszance przypraw, a następnie pieczone, aż staną się chrupiące i złociste. Sos żurawinowy, wykonany ze świeżych żurawin, cukru i soków cytrusowych, nadaje daniu delikatną słodycz i kwasowość. To danie idealne na rodzinne uroczystości lub grillowanie z przyjaciółmi, które zachwyci wszystkich miłośników dobrego jedzenia.