Faszerowana pierś z indyka zapiekana z pieczarkami, papryką i cukinią

Faszerowana pierś z indyka zapiekana z pieczarkami, papryką i cukinią
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Mięso siekamy ze śmietaną i przyprawami w blenderze na gładką masę. Następnie równomiernie rozkładamy ją na blasze, którą wyłożyliśmy papierem do pieczenia (lub tylko lekko natłuszczoną).

Składniki, których potrzebujesz

1 kg indy (użyłam indyka w plastrach)
200 ml śmietany do ubijania
1 pełna łyżeczka przyprawy Czarodziejka
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
sól do smaku

1/2 małej cukinii
5 większych pieczarek
1 czerwona papryka
przyprawy do grillowanych warzyw

oliwa z oliwek

Sposób przygotowania

Mięso miksujemy ze śmietaną i przyprawami w blenderze na gładką masę.

Masę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, które wyłożyliśmy papierem do pieczenia lub lekko posmarowaliśmy olejem. Na wierzchu kładziemy plastry pieczarek, papryki i cukinii, posypujemy przyprawą do grilla, skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200°C przez około 20-30 minut.

Podajemy z ziemniakami i warzywami jako dodatek.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Faszerowana pierś z indyka zapiekana z pieczarkami, papryką i cukinią

Pieczony indyk z piersi z pieczarkami, papryką i cukinią to pyszne i zdrowe danie, które zadowoli nie tylko miłośników drobiu. Mięso z indyka jest źródłem wysokiej jakości białka i jest lekkie, co sprawia, że idealnie nadaje się do różnych potraw. Połączenie świeżych warzyw, takich jak pieczarki, papryki i cukinie, nadaje temu daniu bogaty smak i wartości odżywcze. Zapiekanie w piekarniku zapewnia doskonałe połączenie smaków i soczystość. To danie to świetny wybór na obiad lub kolację i z pewnością przypadnie do gustu każdemu degustatorowi.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.9/5 (43 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Mięso drobiowe
Tag: Warzywa, mięso mielone, mięso drobiowe, obiad, święto / niedziela, kolacja, słony, czeski, piec, cukinia, przepisy letnie, wymagający, wymagający, mięso z indyka

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Faszerowana pierś z indyka zapiekana z pieczarkami, papryką i cukinią.

Dodaj komentarz