Kurczak po węgiersku

Kurczak po węgiersku
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Wypróbuj kurczaka po węgiersku, jak go robimy u nas w domu.

Składniki, których potrzebujesz

1 kg kurczak
1 szt. cebula
1 łyżka słodka papryka
1 łyżka ostra papryka
2 łyżki śmietana
4 łyżki olej
2 łyżki mąka pszenna
1 dl woda

Sposób przygotowania

Kurczaka oczyść, opłucz i ugotuj do miękkości. Posól według smaku. Miękkiego kurczaka wyjmij i obierz. Bulion przefiltruj i odstaw na bok.

Cebulę oczyść i pokrój w drobną kostkę. W garnku rozgrzej olej i smaż cebulę na złoty kolor. Dodaj słodką i ostrą paprykę, lekko podsmaż i wlej gotowy bulion, który gotuj przez chwilę. Wymieszaj wodę z mąką pszenną i dodaj do sosu. Na koniec dodaj kawałki mięsa, gotuj i zagęść śmietaną.

Kurczaka w papryce podawaj z knedlikiem bułczanym.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Kurczak po węgiersku

Kurczak po węgiersku to tradycyjne czeskie danie, które zdobyło serca wielu smakoszy. Główne składniki to mięso kurczaka, papryka, cebula i śmietana. To danie charakteryzuje się delikatnym smakiem i bogatym, kremowym sosem, który doskonale pasuje do makaronu, ryżu lub klusek. Przygotowanie kurczaka po węgiersku jest proste, ale efekt jest bardzo satysfakcjonujący. Dzięki swojej pyszności i prostocie jest popularne zarówno w domach, jak i w restauracjach w całej Republice Czeskiej.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.5/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Mięso drobiowe
Štítky: Kuchnia czeska, sos

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Kurczak po węgiersku.

Dodaj komentarz