Bezglutenowe owocowe knedle na parze

W garnku podgrzewamy mleko z masłem i solą. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy, aż powstanie gęste ciasto. Dobrze je gotujemy i pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy ostygnie...
Składniki, których potrzebujesz
400 g mąki BL
1 łyżka proszku budyniowego waniliowego
0,5 l mleka
100 g masła
szczypta soli
1 całe jajko
Sposób przygotowania
W garnku podgrzewamy mleko, masło i sól, aż do wrzenia. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy, aż powstanie gęste ciasto. Dokładnie prażymy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Do schłodzonej masy dodajemy jajka, korzystając z miksera. Ciasto następnie przenosimy na silikonową matę i dokładnie wyrabiamy jeszcze rękami. Praca z ciastem jest świetna, nie klei się i ma delikatną oraz elastyczną konsystencję.
Z gotowego ciasta łyżką wybieramy kawałki, które nieco formujemy w dłoniach, spłaszczamy i dokładnie przykrywamy truskawką. Ważne jest, aby na kluskach nie pozostały żadne otwory ani pęknięcia, które mogłyby spowodować, że woda się do nich dostanie. Na koniec kluskę delikatnie formujemy w dłoniach, jak gdybyśmy robili kulę ze śniegu.
Kluski wkładamy do wrzącej wody, mieszamy je, aby nie przykleiły się do dna. Gotujemy 5-7 minut w zależności od wielkości. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotujemy je jeszcze przez około minutę.
Do klusek lubię podawać gęstą bitą śmietanę z łyżką cukru pudru, do której na koniec mieszam śmietanę kwaśną. Dodaję także ser twarogowy i roztopione masło. A bułka tarta na maśle to również wspaniała przekąska.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Bezglutenowe owocowe knedle na parze
Bezglutenowe owocowe knedle na parze to pyszny deser, który zadowoli nie tylko celiaków, ale także wszystkich miłośników słodkich potraw. Te knedle przygotowuje się z mąki bezglutenowej, dzięki czemu są delikatne i wilgotne. Napełnione świeżymi owocami, takimi jak truskawki czy morele, oferują doskonałą kombinację smaków. Podawane z posypką z mielonego maku lub cukru i polane twarogiem, stają się ulubionym wyborem na niedzielny obiad lub specjalne okazje. Rozkoszuj się tym bezglutenowym delikatesem i odkryj nowe możliwości tradycyjnej czeskiej kuchni!