Zapiekane ziemniaki z serem, porami, szynką i karkówką

Obrane ziemniaki kroimy na plasterki. Do naczynia żaroodpornego wkładamy kilka plasterków ziemniaków, solimy i pieprzymy. Następnie stopniowo dodajemy szynkę i pora.
Składniki, których potrzebujesz
1 kg ziemniaków
20 dkg szynki
20 dkg wędzonego karku valaškiego
20 dkg sera edamskiego (pokrojonego w plastry)
por
sól
pieprz
śmietana do ubijania
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy i kroimy na plasterki. Do naczynia żaroodpornego kładziemy kilka plasterków ziemniaków, doprawiamy solą i pieprzem.
Stopniowo układamy na sobie szynkę, pokrojoną por, karkówkę i ser edamski, tworząc w ten sposób trzy warstwy.
Polewamy to śmietaną do ubijania.
Wkładamy do piekarnika, który wcześniej nagrzejemy, i pieczemy przez około 45 minut, aż ser na wierzchu uzyska brązową i chrupiącą skórkę.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Zapiekane ziemniaki z serem, porami, szynką i karkówką
Pieczone ziemniaki z serem, porami, szynką i karkówką to delicja, która zadowoli Twoje kubki smakowe. To pyszne danie składa się z delikatnych ziemniaków, które są układane warstwami z tartym serem, aromatycznymi porami oraz kawałkami szynki i karkówki, co przynosi doskonałą kombinację smaków. Całość jest zapiekana na złoto, co tworzy chrupiącą powierzchnię i kremowy nadzienie. Idealne jako sycący obiad lub kolacja, która rozgrzeje i zadowoli nawet wymagających smakoszy.