Doskonałe ciasto biszkoptowe
Ciasto biszkoptowe nadaje się do korpusów tortowych, gdy możemy zrobić ze 4 jajek, lub na babkę, gdy użyjemy 7 jajek. Do każdego jajka dodajemy łyżkę oleju.
Składniki, których potrzebujesz
ciasto 160 g cukier kryształowy
4 szt. jajka
160 g mąka pszenna tortowa
4 łyżki olej
Sposób przygotowania
Jajka wbijamy i oddzielamy żółtka od białek.
Z białek ubijamy sztywną pianę, do której dodajemy cukier i ubijamy, aż zgęstnieje w gęstą pianę. Następnie delikatnie wmieszamy żółtka, olej i na końcu także mąkę.
Smarujemy formę i posypujemy mąką. Wlewamy do niej nasze ciasto. Szczególnie w przypadku biszkoptów staramy się wlewać ciasto wokół brzegów, aby w środku nie powstał kopiec.
Gdybyśmy robili ciasto kakaowe, to kakao używamy kosztem mąki, co oznacza, że jeśli dodajemy 3 łyżki kakao, to o 2 łyżki mąki mniej. Dzięki temu nasza babka nie będzie zbyt twarda.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Doskonałe ciasto biszkoptowe
Doskonałe ciasto biszkoptowe jest podstawą wielu pysznych deserów. Jego przygotowanie jest proste i szybkie, co doceni każdy miłośnik pieczenia. Połączenie jajek, cukru i mąki tworzy lekką i puszystą teksturę, idealną do ciast, tortów lub rolad. Doskonałe biszkopty mogą służyć również jako baza do tiramisu lub jako dodatek do deserów owocowych. Z odrobiną kreatywności można przygotować też warianty o różnych smakach, takich jak kakao czy wanilia. Ten przepis pokochasz za jego uniwersalność i wspaniały smak.