Ciasto czekoladowe

Żółtka ubijamy z gorącą wodą, następnie dodajemy cukier i ubijamy, aż uzyskamy pianę. Następnie powoli wmieszamy przesianą mąkę oraz też sztywną pianę ubitą z białek.
Składniki, których potrzebujesz
Ciasto
8 jajek
8 łyżek gorącej wody
240 g cukru kryształu
300 g mąki pszennej
Krem
3 jajka
150 g cukru kryształu
375 g masła
100 g czekolady do gotowania
Sposób przygotowania
Ciasto:
Żółtka ubijamy z gorącą wodą, dodajemy cukier i ubijamy, aż powstanie piana. Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę i sztywną pianę z białek. Ciasto wlewamy do natłuszczonej i obsypanej mąką formy o średnicy 24 cm, a część ciasta przelewamy do mniejszego garnka, który użyjemy jako górną część. Pieczemy w nagrzanym piekarniku. Gdy biszkopty ostygną, kroimy je na trzy placki. Dwa z nich smarujemy dżemem truskawkowym, a jeden kremem. Następnie smarujemy pozostałym kremem wierzch i boki i dekorujemy według własnej fantazji.
Krem:
Jajka z cukrem ubijamy na parze do uzyskania pianowej konsystencji. Miękkie masło mieszamy z wystudzoną czekoladą i stopniowo dodajemy wystudzoną pianę z jajek.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Ciasto czekoladowe
Ciasto czekoladowe to pyszny deser, który zachwyca nie tylko miłośników czekolady. Jego delikatny, bogaty smak i puszysta struktura czynią go ulubionym wyborem na uroczystości i specjalne okazje. Ciasto często podawane jest z polewą czekoladową, bitą śmietaną lub owocami, co jeszcze bardziej podkreśla jego smak. Mogą istnieć różne warianty, od klasycznych przepisów po nowoczesne wersje z owocami lub orzechami. Ciasto czekoladowe jest symbolem słodkich przyjemności i radości, którą dzieli się z rodziną i przyjaciółmi.