Łatwy i pyszny sernik z borówkami według Lízy

Ciasteczka drobno pokruszymy w mikserze lub w woreczku foliowym za pomocą wałka do ciasta lub płaskiej części tłuczka do mięsa. Okruszki z ciastek następnie mieszamy…
Składniki, których potrzebujesz
Podkład
200 g herbatników maślanych
40 g masła
Nadzienie
2 pojemniki naturalnej Lučiny (łącznie 250 g)
3 jajka
120 g cukru pudru
kilka kropli soku cytrynowego
Polewa
2 kubki śmietany kwaśnej
2 cukry waniliowe
Sos
350 g borówek (również mrożonych)
100 ml wody
cukier do smaku
sok cytrynowy
łyżeczka solamylu
Sposób przygotowania
Ciastka delikatnie pokruszamy w robocie kuchennym lub w torebce foliowej za pomocą wałka do ciasta lub płaskiej strony tłuczka do mięsa. Okruszki z ciastek mieszamy z masłem, które roztopiliśmy na kuchence lub po prostu zostawiliśmy do zmięknięcia w temperaturze pokojowej. Tę mieszankę równomiernie wprasowujemy w formę do ciasta, której dno wyłożyliśmy papierem do pieczenia.
Na chwilę odkładamy do lodówki, aby stwardniało.
Następnie ubijamy jajka z cukrem, aż uzyskamy jasną pianę. Dodajemy ser twarogowy, kilka kropel soku z cytryny i szczyptę soli. Tę mieszankę wlewamy na ciasteczkowy spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C. Pieczemy przez 25 minut, a następnie wyjmujemy. Zwiększamy temperaturę w piekarniku do 210°C.
W międzyczasie mieszamy śmietanę kremówkę z cukrem waniliowym i po wyjęciu ciasta z piekarnika równomiernie nakładamy ją na jego powierzchnię. Następnie ponownie wkładamy ciasto do piekarnika na 5 minut.
Pozwalamy mu ostygnąć i wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Jagody wkładamy do garnka, dodajemy odrobinę wody, cukier i gotujemy je. W miseczce mieszamy łyżeczkę skrobi ziemniaczanej z małą ilością wody, a następnie tę mieszankę wlewamy do gotujących się jagód. Gotujemy, aż sos zgęstnieje. Na koniec kroimy stężone ciasto na kawałki i polewamy je gorącymi jagodami.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Łatwy i pyszny sernik z borówkami według Lízy
Łatwy i pyszny sernik z jagodami według Lisy
Odkryj magię deseru, który zachwyci każdego miłośnika słodyczy! Ten sernik, inspirowany przepisem Lisy, jest nie tylko łatwy do przygotowania, ale także niezwykle smaczny. Z delikatnym kremem i orzeźwiającymi jagodami tworzy doskonałą kombinację smaków. Niezależnie od tego, czy podasz go na rodzinnych uroczystościach, czy jako słodkie zwieńczenie weekendowego obiadu, z pewnością zdobędzie serca wszystkich. Przygotuj ten deser i pozwól się porwać jego pysznościom!