Ciasto marchewkowe - wilgotne z polewą

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Formę do ciasta o średnicy 24 cm nasmaruj olejem i posyp wiórkami kokosowymi. Do większej miski dodaj cukier i olej i stopniowo…
Składniki, których potrzebujesz
Ciasto
olej do natłuszczenia formy
wiórki kokosowe do wysypania formy
175 g cukru trzcinowego
175 ml oleju
3 jajka
140 g tartej marchewki
100 g rodzynek (lub zamiast tego więcej marchewki)
1 duża pomarańcza
175 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
szczypta kardamonu
0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
Lukier (nieobowiązkowy)
175 g cukru pudru
trochę soku pomarańczowego
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Formę do ciasta o średnicy 24 cm posmaruj olejem i posyp kokosem.
Cukier wsypujemy do większej miski, wlewamy olej i stopniowo dodajemy jajka. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy startą marchew, rodzynki i skórkę pomarańczową.
Bierzemy drugą miskę i mieszamy w niej wszystkie suche składniki na ciasto, które następnie dodajemy do marchewkowej mieszanki. Dokładnie mieszamy i wlewamy do formy. Pieczemy 40 do 45 minut.
Zostawiamy ciasto na 5 minut do ostygnięcia, następnie wyjmujemy je z piekarnika. Możemy udekorować je polewą, którą przygotowujemy, mieszając cukier puder z sokiem pomarańczowym i rozsmarowujemy na cieście.
Następnie polewamy czekoladą lub smarujemy bitą śmietaną. Potem kroimy i smarujemy dżemem lub powidłami.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Ciasto marchewkowe - wilgotne z polewą
Ciasto marchewkowe - wilgotne z polewą to smakowity deser, który łączy słodycz marchewki z delikatnością ciasta. To ciasto słynie z bogatego smaku i wilgotnej tekstury, dzięki czemu doskonale nadaje się jako słodkie zwieńczenie do popołudniowej herbaty lub kawy. Polewa, często przygotowywana z serka kremowego i cukru, dodaje ciastu idealnej słodyczy i kremowości. To idealny wybór na uroczystości, ale także jako wygodny deser do codziennego spożycia. Wypróbuj go i odkryj magię tej kombinacji smaków!