Ciasto na drożdżowe bułeczki - bez wyrastania

Unikalny przepis na ciasto drożdżowe, które wprawdzie używa drożdży, ale nie wymaga wyrastania i można z nim od razu pracować. Doskonały wybór, gdy nie masz czasu i...
Składniki, których potrzebujesz
600 g mąki pszennej
42 g świeżych drożdży (1 kostka)
125 g Hery lub 2 dl oleju
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
2 jajka
1 proszek do pieczenia
sól
skórka z cytryny
250 ml mleka
Sposób przygotowania
Do części odmierzonego letniego mleka pokruszymy drożdże i poczekamy, aż powstanie zaczyn.
Do mieszanki wlewamy pozostałe mleko, dodajemy inne składniki i wyrabiamy ciasto.
Z ciasta możemy od razu przygotować ciasta, bułeczki i inne smakołyki.
Nie pozostawiamy ich do wyrośnięcia i od razu wkładamy do piekarnika.
Piekarnik nagrzewamy do 170 °C i pieczemy przez około 20-25 minut, w zależności od specyfikacji piekarnika.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Ciasto na drożdżowe bułeczki - bez wyrastania
Ciasto na drożdżowe bułeczki bez wyrastania to doskonała alternatywa dla tych, którzy chcą szybko przygotować pyszne wypieki. To ciasto jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, ponieważ nie wymaga długiego wyrastania. Wystarczy zmieszać podstawowe składniki, takie jak mąka, cukier, mleko, masło i jajka. Następnie ciasto można od razu przetwarzać i nadziewać różnymi farszami, czy to owocami, twarogiem czy powidłami. Efektem są puszyste bułeczki, które zadowolą rodzinę i gości. Ciesz się nimi na świeżo z filiżanką herbaty lub kawy!