Ciasto marchewkowe z pomarańczowym lukrem

Do piany wmieszać masło i oba słodziki. Stopniowo wbić wszystkie żółtka. Dodać 6 łyżek soku, marchewkę, z której wyciśnięto część soku, mak i orzechy.
Składniki, których potrzebujesz
350 g startej marchewki
9 łyżek soku pomarańczowego
125 g tłuszczu do pieczenia
175 g cukru kryształu
1 cukier waniliowy
szczypta soli
4 jajka
100 g mielonego maku
150 g mielonych orzechów
100 g mąki półgrubej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g cukru pudru
Sposób przygotowania
Do piany wmieszamy masło i oba rodzaje cukru.
Stopniowo wmieszujemy wszystkie żółtka.
Dodajemy 6 łyżek soku, marchewkę, z której wyciśnęliśmy część soku, mak i orzechy.
Z białek i soli robimy sztywną pianę, którą następnie delikatnie mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia i włączamy do ciasta.
Ciasto pieczemy, a następnie pozostawiamy do ostygnięcia.
Cukier puder mieszamy z resztą soku pomarańczowego i tą mieszanką pokrywamy schłodzony ciasto.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Ciasto marchewkowe z pomarańczowym lukrem
Ciasto marchewkowe z pomarańczowym lukrem to pyszny deser, który zachwyci nie tylko miłośników marchwi. Jego delikatna struktura i słodki smak marchwi idealnie współgrają z orzeźwiającym pomarańczowym lukrem, który nadaje ciastu soczystości i świeżości. Stanowi wspaniałe połączenie zdrowia i słodkiej przyjemności, idealne na uroczystości i do kawy. Przygotowanie jest proste, a efektem jest pachnący i atrakcyjny deser, który uszczęśliwi wszystkie pokolenia.