Ananasowe ciasto budyniowe

Świetny przepis, jeśli musisz wykorzystać dużo świeżego ananasa. Ten przysmak możesz jednak zrobić także z ananasem z kompotu.
Składniki, których potrzebujesz
Ciasto
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
1 proszek do pieczenia
2 łyżki kakao
4 jajka
1 szklanka letniej wody
3/4 szklanki oleju
Nadzienie
3 budynie waniliowe
1,25 l mleka
cukier puder (do smaku)
250 g masła
Polewa
3 budynie waniliowe
1,25 l soku ananasowego
Dalej
2 duże kompoty ananasowe (lub 2 świeże ananasy)
pikantna konfitura (nieobowiązkowo)
tłuszcz do wysmarowania blachy
mąka do obsypania blachy
Sposób przygotowania
Dwa świeże ananasy kroimy na kawałki i gotujemy je z wodą i cukrem. W ten sposób tworzymy szybki kompot.
Wszystkie składniki na ciasto łączymy i pieczemy na przygotowanej blaszce w nagrzanym piekarniku. Cały proces zajmuje około 15 minut.
W międzyczasie przygotowujemy budynie z mlekiem i cukrem według wskazówek na opakowaniu.
Gdy budyń zdejmujemy z kuchenki, mieszamy w nim masło i kawałki odsączonego ananasa. Przygotowany budyń następnie przykrywamy folią spożywczą lub woreczkiem, aby nie zrobił się na nim kożuch.
Budyń gotujemy z nadmiarem soku ananasowego z kompotu, a jeśli go brakuje, dodajemy wodę. Możemy również dosłodzić cukrem lub dodać sok z cytryny. Pozwalamy mu lekko wystygnąć i od czasu do czasu mieszamy, aby nie powstał kożuch.
Na zimny korpus możemy według potrzeby nałożyć dżem. Następnie rozsmarowujemy na nim budyń z ananasem.
Budyń wygładzamy nożem, a na jego powierzchnię równomiernie wylewamy ciepłą polewę przygotowaną według instrukcji na opakowaniu budyniu.
Po wystudzeniu kroimy nożem, który zanurzyliśmy w gorącej wodzie.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Ananasowe ciasto budyniowe
Pudingowy ananasowy deser to pyszny przysmak, który łączy delikatność puddingu z orzeźwiającym smakiem ananasa. Ten deser jest idealnym wyborem na letnie dni, kiedy potrzeba czegoś świeżego i słodkiego. Przygotowanie jest proste – wystarczy wymieszać pudding z kawałkami ananasa i wlać do przygotowanego spodu. Po schłodzeniu pudding pięknie się zestali i stworzy pyszny kremowy efekt. Podawaj z bitą śmietaną lub owocami i ciesz się jego słodkim smakiem!