Ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 1

Upiecz klasyczny placek rabarbarowy, który jest obficie pokryty kruszonką i posypany płatkami migdałów. Przygotowanie jest proste i szybkie, a jego smak jest…

Składniki, których potrzebujesz

500 g rabarbary
50 g cukru kryształowego
100 ml wody
Na ciasto
200 g masła
200 g cukru pudru
3 jajka
1 proszek do pieczenia
1 szczypta soli
380 g mąki pszennej
Na kruszonkę
50 g masła
80 g cukru pudru
1 cukier waniliowy
80 g mąki półgrubej
Dalej
20 g płatków migdałowych
dżem (nie musi być)

Sposób przygotowania

Rabarbarę myjemy i kroimy na kawałki. W garnku podgrzewamy wodę z cukrem i wkładamy do niej rabarbar, który gotujemy około 3 minuty.

Z masła, cukru i jajek przygotowujemy ciasto, do którego stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Ciasto jest lekko lepkie.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i na nią za pomocą nawilżonych rąk wciskamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 180 °C.

Na ciasto możemy nanieść dżem, ewentualnie dodać również wiśnie macerowane w rumie. Alternatywnie możemy użyć tylko samego rabarbaru.

W misce łączymy masło z mąką półgrubą, cukrem pudrem i cukrem waniliowym, a następnie wszystko zagniatamy rękami, aż uzyskamy kruszonkę.

Na rabarbar wsypujemy kruszonkę i migdały i pieczemy przez około 40 minut.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem to tradycyjny deser, który orzeźwia każdego miłośnika słodkości. Połączenie kwaśnej rabarbary z delikatnym ciastem tworzy pyszny balans smaków. To ciasto jest ulubione nie tylko na wiosnę, kiedy rabarbara jest świeża, ale także przez resztę roku, kiedy można użyć mrożonej. Można je podawać z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi, co czyni je idealnym słodkim zwieńczeniem posiłku. Ciasto z rabarbarem jest więc nie tylko smaczne, ale i proste w przygotowaniu, co czyni je świetnym wyborem na domowe pieczenie.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.9/5 (44 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Ciasto
Tag: Warzywa, przekąska, gotowanie, łatwy, zwykły dzień, czeski, słowacki, piec, desery, słodki, rabarbar, średnio-trudny, wiosenny, plasterki owoców, bąbelki

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Ciasto z rabarbarem.

Dodaj komentarz