Ciasto z rabarbarem

Upiecz klasyczny placek rabarbarowy, który jest obficie pokryty kruszonką i posypany płatkami migdałów. Przygotowanie jest proste i szybkie, a jego smak jest…
Składniki, których potrzebujesz
500 g rabarbary
50 g cukru kryształowego
100 ml wody
Na ciasto
200 g masła
200 g cukru pudru
3 jajka
1 proszek do pieczenia
1 szczypta soli
380 g mąki pszennej
Na kruszonkę
50 g masła
80 g cukru pudru
1 cukier waniliowy
80 g mąki półgrubej
Dalej
20 g płatków migdałowych
dżem (nie musi być)
Sposób przygotowania
Rabarbarę myjemy i kroimy na kawałki. W garnku podgrzewamy wodę z cukrem i wkładamy do niej rabarbar, który gotujemy około 3 minuty.
Z masła, cukru i jajek przygotowujemy ciasto, do którego stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Ciasto jest lekko lepkie.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i na nią za pomocą nawilżonych rąk wciskamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 180 °C.
Na ciasto możemy nanieść dżem, ewentualnie dodać również wiśnie macerowane w rumie. Alternatywnie możemy użyć tylko samego rabarbaru.
W misce łączymy masło z mąką półgrubą, cukrem pudrem i cukrem waniliowym, a następnie wszystko zagniatamy rękami, aż uzyskamy kruszonkę.
Na rabarbar wsypujemy kruszonkę i migdały i pieczemy przez około 40 minut.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Ciasto z rabarbarem
Ciasto z rabarbarem to tradycyjny deser, który orzeźwia każdego miłośnika słodkości. Połączenie kwaśnej rabarbary z delikatnym ciastem tworzy pyszny balans smaków. To ciasto jest ulubione nie tylko na wiosnę, kiedy rabarbara jest świeża, ale także przez resztę roku, kiedy można użyć mrożonej. Można je podawać z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi, co czyni je idealnym słodkim zwieńczeniem posiłku. Ciasto z rabarbarem jest więc nie tylko smaczne, ale i proste w przygotowaniu, co czyni je świetnym wyborem na domowe pieczenie.