Cukinia nadziewana kuskusem i tofu

Cukini dokładnie opłukujemy, kroimy na pół i wyjmujemy miąższ. Kuskus gotujemy według instrukcji (zalewamy wrzącą wodą z odrobiną vegety i zostawiamy na chwilę, aby napęczniał). Do kuskusu…
Składniki, których potrzebujesz
1 mniejsza cukinia
1/2 szklanki kuskusu
100 g tofu (użyłam delikatesowego)
szczypiorek
vegeta
sól ziołowa
sos sojowy
oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
Cukini oczyścić, przeciąć na pół i wyjąć jej środek.
Kuskus gotujemy zgodnie z instrukcjami, czyli zalewamy go gorącą wodą z odrobiną Vegety i zostawiamy do napęcznienia.
Do kuskusu dodajemy pokrojone w małą kostkę tofu i drobno posiekaną szczypiorkę.
Dodajemy łyżeczkę oliwy z oliwek i łyżeczkę sosu sojowego.
Wydrążone cukinie solimy solą ziołową i napełniamy je.
Wkładamy do piekarnika do upieczenia i podajemy z warzywną przystawką.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Cukinia nadziewana kuskusem i tofu
Cukinia faszerowana kuskusem i tofu to smaczne i pożywne danie wegetariańskie, które łączy lekkość cukinii z sycącymi składnikami. Cukinia jest najpierw przekrojona i oczyszczona, a następnie napełniona mieszanką delikatnego kuskusu, marynowanego tofu i różnorodnych ziół. To danie jest idealne na zdrowy obiad lub kolację, pełne białka i błonnika. Pieczenie sprawia, że wszystkie smaki się łączą i tworzą doskonałe przeżycie dla miłośników warzyw i zdrowego odżywiania. Dodatkowo jest to prosty i szybki przepis, który zadowoli całą rodzinę.