Kalafiorowe kotleciki

Jeśli szukasz pomysłu na szybki i smaczny bezmięsny obiad, który przygotujesz w mniej niż godzinę, wypróbuj następujący przepis na złocisto przyrumienione…
Składniki, których potrzebujesz
700 g kalafiora (bez stonku)
4 bułki (170 g)
200 ml mleka
2 jajka
2-3 łyżki mąki pszennej
sól
pieprz
natka pietruszki
olej do smażenia
Sposób przygotowania
Kalafior dzielimy na małe kawałki, gotujemy w osolonej wodzie. Gdy jest gotowy, przenosimy go na sitko, aby dobrze odsączył i ostygł.
Kalafior najpierw drobno siekamy i wkładamy do miski. Bułki kroimy na małe kosteczki i moczymy je w mleku. Gdy bułki nasiąkną mlekiem, dodajemy je do kalafiora. Następnie dodajemy jajko, mąkę, sól, pieprz i posiekaną pietruszkę.
Formujemy placuszki i na patelni smażymy je na oleju z obu stron na złoty kolor.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Kalafiorowe kotleciki
Orzeźwiające i zdrowe kotlety z kalafiora to doskonała alternatywa dla klasycznych mięsnych potraw. Wytwarzane są z posiekanego ugotowanego kalafiora, który jest mieszany z jajkiem, bułką tartą i ulubionymi przyprawami. Te kotlety są doskonałe zarówno same, jak i podawane z sosami lub sałatkami. Ich przygotowanie jest szybkie i łatwe, co czyni je idealnym wyborem na smaczny obiad lub kolację. Dodatkowo są wspaniałym sposobem na włączenie większej ilości warzyw do Twojej diety i zadowolenie całej rodziny.