Pikantne zapiekane ziemniaki z kapustą, kiełbasą i serem żirovnickim - bałkańskim

Obrane surowe ziemniaki kroimy w plasterki lub kostkę i wrzucamy do głębokiej miski. Następnie dodajemy czerwoną paprykę, przyprawę curry, kminek, olej i…
Składniki, których potrzebujesz
1,5 kg ziemniaków
4 kiełbasy ostravskie
1 paczka kiszonej kapusty
1 większy pomidor
1-2 kwaśne śmietany
1/2 paczki sera bałkańskiego lub sera żirovnickiego
1 łyżka czerwonej mielonej papryki
1/2 łyżki przyprawy curry
2 łyżki oleju
kminek
sól
pieprz
pietruszka
szczypiorek
3 cebulki dymki
Sposób przygotowania
Obrane surowe ziemniaki kroimy w plastry lub kostkę i wkładamy do głębokiej miski.
Dodajemy czerwoną paprykę, curry, kminek, olej i wszystko dokładnie mieszamy.
Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę, pomidorki cherry, drobno posiekany ser żirovnicki, pokrojoną w drobną kostkę cebulkę, a na końcu mieszamy wszystko z kiszoną kapustą, dokładnie mieszamy.
Mieszankę następnie umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200°C - 250°C przez około 40 do 45 minut.
Gdy wszystko będzie dobrze upieczone i miękkie, mieszamy śmietanę i wlewamy ją na ziemniaki. Następnie zapiekamy jeszcze przez około 15 minut. Na koniec wyłączamy piekarnik i zostawiamy danie jeszcze na kilka minut w środku.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Pikantne zapiekane ziemniaki z kapustą, kiełbasą i serem żirovnickim - bałkańskim
Pikantne zapiekane ziemniaki z kapustą, kiełbasą i serem żirovnickim to pyszne i sycące danie, które łączy tradycyjny czeski smak z bałkańskim akcentem. To danie jest przygotowane z chrupiących ziemniaków, które są pieczone z kiszoną kapustą i soczystą kiełbasą, co nadaje mu wyrazisty smak. Ser żirovnicki, znany ze swojego unikalnego aromatu, rozpuszcza się i nadaje potrawie kremowości. Idealne na jesienne wieczory, to danie zadowoli każdego, kto szuka połączenia pikantnych i słonych smaków.