Pikantne zapiekane ziemniaki z kapustą, kiełbasą i serem żirovnickim - bałkańskim

Pikantne zapiekane ziemniaki z kapustą, kiełbasą i serem żirovnickim - bałkańskim
Czas przygotowania: 70 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Obrane surowe ziemniaki kroimy w plasterki lub kostkę i wrzucamy do głębokiej miski. Następnie dodajemy czerwoną paprykę, przyprawę curry, kminek, olej i…

Składniki, których potrzebujesz

1,5 kg ziemniaków
4 kiełbasy ostravskie
1 paczka kiszonej kapusty
1 większy pomidor
1-2 kwaśne śmietany
1/2 paczki sera bałkańskiego lub sera żirovnickiego
1 łyżka czerwonej mielonej papryki
1/2 łyżki przyprawy curry
2 łyżki oleju
kminek
sól
pieprz
pietruszka
szczypiorek
3 cebulki dymki

Sposób przygotowania

Obrane surowe ziemniaki kroimy w plastry lub kostkę i wkładamy do głębokiej miski.

Dodajemy czerwoną paprykę, curry, kminek, olej i wszystko dokładnie mieszamy.

Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę, pomidorki cherry, drobno posiekany ser żirovnicki, pokrojoną w drobną kostkę cebulkę, a na końcu mieszamy wszystko z kiszoną kapustą, dokładnie mieszamy.

Mieszankę następnie umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200°C - 250°C przez około 40 do 45 minut.

Gdy wszystko będzie dobrze upieczone i miękkie, mieszamy śmietanę i wlewamy ją na ziemniaki. Następnie zapiekamy jeszcze przez około 15 minut. Na koniec wyłączamy piekarnik i zostawiamy danie jeszcze na kilka minut w środku.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Pikantne zapiekane ziemniaki z kapustą, kiełbasą i serem żirovnickim - bałkańskim

Pikantne zapiekane ziemniaki z kapustą, kiełbasą i serem żirovnickim to pyszne i sycące danie, które łączy tradycyjny czeski smak z bałkańskim akcentem. To danie jest przygotowane z chrupiących ziemniaków, które są pieczone z kiszoną kapustą i soczystą kiełbasą, co nadaje mu wyrazisty smak. Ser żirovnicki, znany ze swojego unikalnego aromatu, rozpuszcza się i nadaje potrawie kremowości. Idealne na jesienne wieczory, to danie zadowoli każdego, kto szuka połączenia pikantnych i słonych smaków.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.5/5 (30 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Warzywa
Tag: pomidory, obiad, łatwy, zwykły dzień, kolacja, czeski, łatwy, dania ziemniaczane, piec, jesień, przepisy zimowe, kapusta, jabłka, z jednego naczynia do pieczenia, inne mięso, kiełbaski

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Pikantne zapiekane ziemniaki z kapustą, kiełbasą i serem żirovnickim - bałkańskim.

Dodaj komentarz