Duszona marchewka z grochem
Marchewka to bardzo zdrowe warzywo. W kuchni ma wiele zastosowań. Możemy ją wykorzystać do przygotowania zup, sosów, dusić, piec, dodawać do sałatek itp.
Składniki, których potrzebujesz
40 g masło
4 łyżki makaron - gładki
1 garść groch (świeży, mrożony, konserwowany)
0,5 l woda
1 i 1/2 łyżeczki sól
kminek - mielony
1 szt kostka bulionu - wołowego
700 g marchew
czarny pieprz - mielony
0,5 łyżeczki kari
1 szt cebula kuchenną
sok z cytryny
Sposób przygotowania
Na rynku kupimy ładną marchew. Oczyścimy ją i umyjemy. Weźmiemy elektryczny krojownik, pokroimy marchew i odłożymy na bok. To samo zrobimy z cebulą.
Prawdziwe masło rozpuszczamy i dodajemy cebulę. Po chwili wsypujemy mąkę pszenną i mieszamy trzepaczką.
Wsypujemy marchewkę i zalewamy ciepłą wodą z bulionem.
Mieszamy i dusimy przez około 25 minut. Solimy i pieprzymy. Doprawiamy mielonym kminkiem i curry. Przyprawiamy odrobiną sokiem z cytryny.
Dodajemy groszek i chwilę gotujemy. Serwujemy z wieprzowiną, wołowiną lub kurczakiem. Do tego na przykład puree ziemniaczane z wiosenną cebulką lub pieczone ziemniaki w łupinie.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Duszona marchewka z grochem
Duszona marchewka z groszkiem to tradycyjne czeskie danie, które wyróżnia się swoją prostotą i smakiem. Podstawą są świeże kawałki marchewki i delikatny groszek, które są powoli duszone na maśle. Danie to często wzbogacane jest o cebulę i doprawiane solą, pieprzem oraz cukrem, co nadaje mu słodko-kwaśny smak. Duszona marchewka z groszkiem jest popularna jako dodatek do mięsnych potraw lub może być serwowana jako lekki wegetariański obiad. Dzięki swojej kolorowości i naturalnej słodyczy cieszy nie tylko podniebienia, ale i oczy.