Cukiniowa babka

Babka jest lubiana prawie przez wszystkich, jednak cukinia nie jest tak popularna. Mimo to, nawet ten, kto jej najmniej lubi, łatwo jej nie odrzuci i być może nawet jej nie zauważy, jeśli jest częścią…
Składniki, których potrzebujesz
200 g mąki pszennej półgrubej
200 g cukru pudru
200 g startego cukinii
2-3 jajka
0,5 proszku do pieczenia
1,5-2 dcl mleka
6 łyżek oleju
2 łyżki kakao
Sposób przygotowania
Cukini oczyścimy z nasion i zetrzemy na drobno.
Połączymy wszystkie suche składniki. Następnie dodajemy pozostałe składniki, oprócz kakao, dobrze mieszamy i dzielimy na jasną część i ciemną, do której dodajemy kakao.
Ciasto wlewamy do przygotowanej formy i pieczemy powoli w temperaturze około 160 °C przez około 45 minut.
Aby sprawdzić, jak dobrze potrawa jest upieczona, używamy wykałaczki; po wyjęciu powinna być sucha. Następnie pozostawiamy do ostudzenia, odwracamy i podajemy.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Cukiniowa babka
Ciasto z cukinii to pyszne danie, które wykorzystuje świeżą cukinię do stworzenia delikatnego i wilgotnego ciasta. Jest idealne jako słodka przekąska lub deser, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Cukinia nadaje ciastu nie tylko delikatny smak, ale także wilgotność i zdrowe składniki odżywcze. Ciasto często uzupełnia się o orzechy, czekoladę lub cynamon, co daje interesujące wariacje. Ten przepis jest popularny wśród miłośników zdrowego pieczenia i jest doskonałym wyborem do wykorzystania sezonowego urodzaju cukinii.