Ciasto francuskie z winogronami

Ciasto dzielimy na dwie części. Z każdej części formujemy prostokąt i pieczemy je na blasze z papierem do pieczenia oddzielnie. Pieczemy w temperaturze 180 °C przez około 12 minut.
Składniki, których potrzebujesz
1 opakowanie ciasta francuskiego (400 g)
500 g winogron
500 g tłustego miękkiego twarogu
250 g białego jogurtu
4 łyżki cukru pudru (do smaku)
1 paczka cukru waniliowego
2 łyżki rumu
1 paczka zimnego żelatynowego utwardzacza
3 łyżki likieru jajecznego
polewa czekoladowa
Sposób przygotowania
Ciasto dzielimy na dwie części. Z każdej części tworzymy prostokąt i pieczemy każdy osobno na blaszce z papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 °C przez około 12-15 minut.
Twarożek mieszamy z jogurtem, dodajemy cukier według własnego smaku, cukier waniliowy i rum, a wszystko dokładnie mieszamy.
Przygotowujemy żelatynowy utwardzacz zgodnie z instrukcją na opakowaniu i natychmiast mieszamy go z twarożkiem.
Na jedną upieczoną i wystudzoną plackę nakładamy połowę twarożkowej masy. Ułożymy na sobie połówki winogron, usuwamy większe pestki i równomiernie rozkładamy je na masie. Następnie wszystko skrapiamy likierem jajecznym. Na to kładziemy drugą plackę i smarujemy ją pozostałą masą.
Rozpuszczamy polewę czekoladową, resztę owoców zanurzamy w polewie przy pomocy wykałaczki i układamy na wierzchu ciasta.
Na koniec ozdabiamy ciasto czekoladą i przed krojeniem pozostawiamy je dobrze schłodzone.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Ciasto francuskie z winogronami
Ciasto francuskie z winogronami to pyszny deser, który łączy kruchość ciasta francuskiego z orzeźwiającym smakiem winogron. Ten deser jest prosty w przygotowaniu i idealny na różne okazje, od rodzinnych uroczystości po wieczorne przyjęcia. Chrupiące ciasto harmonijnie komponuje się z soczystymi winogronami, które dodają potrawie świeżości i słodyczy. Dodaj szczyptę cukru lub wanilii, aby podkreślić smak i stworzyć niezapomniane doznanie dla Twoich kubków smakowych.