Dauphinois zapiekane ziemniaki

Dauphinois zapiekane ziemniaki
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Ziemniaki obieramy i kroimy na jak najcieńsze plasterki, najlepiej o grubości maksymalnie 1 mm, a następnie dokładnie osuszamy. Na dnie naczynia do zapiekania rozkładamy przeciśnięty czosnek...

Składniki, których potrzebujesz

1 kg ziemniaków
200 ml śmietany
200 ml bulionu lub mocnego wywaru
1 ząbek czosnku
masło
czarny pieprz
sól

około 40 g drobno startego twardego sera

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy i kroimy na jak najcieńsze plasterki, najwyżej 1 mm grubości, i osuszamy je. Na dno naczynia żaroodpornego rozcieramy przeciśnięty czosnek i dodajemy 1-2 łyżki masła. Plasterki ziemniaków układamy obok siebie, każdą warstwę lekko solimy i posypujemy pieprzem.

Polewamy mieszanką śmietany i bulionu, przykrywamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową i obciążamy, na przykład pokrywką, aby ziemniaki się trzymały razem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez godzinę. Następnie odkrywamy, zwiększamy temperaturę i pieczemy przez kolejne 30 minut. Po 15 minutach posypujemy startym serem, ja użyłam pecorino.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Dauphinois zapiekane ziemniaki

Gratinowane ziemniaki dauphinois, znane również jako gratin dauphinois, to tradycyjne francuskie danie pochodzące z regionu Dauphiné. To pyszne danie przygotowuje się z cienko krojonych ziemniaków, które są układane z czosnkiem i śmietaną, a następnie posypane serem. Podczas pieczenia powstaje złocista skorupka, która nadaje ziemniakom wyjątkowy smak i aromat. Jest idealnym dodatkiem do mięsnych potraw, ale można je podawać również jako samodzielne danie. Gratinowane ziemniaki łączą prostotę przygotowania z bogatym i kremowym rezultatem, co czyni je ulubionym wyborem na rodzinne kolacje.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.8/5 (38 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Dodatek do dań
Tag: Warzywa, obiad, święto / niedziela, zwykły dzień, kolacja, łatwy, dla początkujących, dania ziemniaczane, załączniki, ziemniak, piec

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Dauphinois zapiekane ziemniaki.

Dodaj komentarz