Pokrzywowy szpinak

Wiosna przynosi czas odnowy, kiedy zbieramy świeże zioła i ożywiamy nasze potrawy. Ten przepis zawiera to wszystko w jednym.
Składniki, których potrzebujesz
niedrzewne wierzchołki młodych pokrzyw (ilość według potrzeb)
2 całe jajka
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
sól
mielony pieprz
smalec
bułka tarta
Sposób przygotowania
Odlamiamy młode, nieutwardzone wierzchołki pokrzywy, około 5 cm od ich końców.
Przygotowujemy większą ilość osolonej wody, jak przy gotowaniu makaronu, a gdy zacznie wrzeć, dodajemy pokrzywy i kilka razy mieszamy.
Dokładnie płuczemy pokrzywy i pozostawiamy do ocieknięcia. Następnie siekamy je drobno lub mielimy.
Posiekaną cebulę smażymy na odrobinie smalcu, a następnie dodajemy mielone pokrzywy.
Dodajemy rozgnieciony czosnek, solimy i pieprzymy do smaku.
Dodajemy roztrzepane jajka i w razie potrzeby zagęszczamy bułką tartą.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Pokrzywowy szpinak
Szpinak pokrzywowy to pyszne i zdrowe danie, które przygotowuje się z świeżych młodych pokrzyw. Ta dziko rosnąca roślina, bogata w składniki odżywcze, nadaje potrawie wyjątkowy smak i kolor. Pokrzywy są doskonałym źródłem witamin A, C i K, żelaza oraz innych minerałów. Przygotowanie jest proste – wystarczy je zblanszować, dusić z cebulą i czosnkiem oraz doprawić solą i pieprzem. Ten pożywny szpinak można podawać jako dodatek, składnik makaronu lub jako samodzielne danie. To doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych składników i cieszenie się smakami natury.