Domowe bułczane kluski na parze

Domowe bułczane kluski na parze
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Gulasz bez klusek, jakby nie był. Kluski - wieprzowina - kapusta także. Kluski po prostu do niektórych potraw zasadniczo należą. A jak przygotować takie kluski?

Składniki, których potrzebujesz

2 szt bułki z drugiego dnia
1 łyżeczka cukru kryształu
około 500 ml mleko 2%
1 kg mąka półtwarda
2 szt jaja
20 g drożdże
20 g sól
odrobina masła

Sposób przygotowania

Najpierw przygotujemy zaczyn. Do małej miski wlejemy 100 ml letniego mleka. Rozdrobnimy drożdże i razem z cukrem wsypiemy do miski.

Przykryjemy ściereczką i odstawimy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Na patelni wrzucamy pokrojone bułki z odrobiną masła i podsmażamy. Odstawiamy na bok.

Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, wyrośnięty zaczyn i solimy. Zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy podsmażone bułki i dokładnie mieszamy oraz wyrabiamy.

Teraz ciasto będzie odpoczywać i wyrastać przez około godzinę. Ale najpierw musimy je posypać odrobiną mąki i położyć na nim kuchenną ściereczkę.

Po godzinie jeszcze raz wyrobimy ciasto na stolnicy,

utworzymy około 4 kluski i zostawimy je jeszcze na 15 minut, aby trochę odpoczęły.

Wstawiamy wodę do gotowania i lekko solimy. Wkładamy kluski i gotujemy. Na początku pilnujemy, aby nie przykleiły się do dna. Gotujemy przez około 20 minut. W połowie delikatnie przewracamy je łyżką. Ponieważ kluski podczas gotowania rosną, zalecam gotować maksymalnie po dwa na raz.

Na koniec wyjmujemy je i od razu z obu stron przebijamy na desce. Kroimy za pomocą nitki i podajemy jako dodatek do dobrego mięsa.

Smacznego.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Domowe bułczane kluski na parze

Domowe bułczane knedle na drożdżach to tradycyjna czeska potrawa dodatków, która doskonale pasuje do sosów, pieczonego mięsa lub kapusty. Bazę stanowią mąka, mleko, jajka i drożdże. Typowo do ciasta dodaje się pokrojoną w kostkę bułkę, która nadaje knedlom strukturę i smak. Po wyrośnięciu ciasto dzieli się na wałki, które gotuje się w osolonej wodzie, aż będą puszyste i miękkie. Po ugotowaniu kroi się je na plastry i podaje na ciepło. Knedle drożdżowe są ulubionym daniem i symbolem czeskiej kuchni.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.4/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Czeski, Gulasz, Sosy, Dodatek do dań, Herbatniki na śmietanie
Štítky: Kuchnia czeska, przystawka, przepis wegetariański

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Domowe bułczane kluski na parze.

Dodaj komentarz