Obkładane chleby
Obkładany chleb trochę inaczej.
Składniki, których potrzebujesz
2 - 3 plastry chleb
4 szt. jajka
10 dkg szynka
10 dkg edam
4 łyżki bułka tarta
olej do smażenia
sól
Sposób przygotowania
W misce mieszamy jajka z bułką tartą. Drobno kroimy szynkę i ser, a następnie dodajemy je do jajek z bułką tartą. Solimy do smaku.
Na patelnię z rozgrzanym olejem kładziemy chleb, na który rozsmarowujemy część mieszanki jajecznej. Kiedy chleb z jednej strony się zarumieni, odwracamy i smażymy z drugiej strony.
Po usmażeniu układamy na papierowych ręcznikach, aby pozbyć się nadmiaru oleju, i możemy od razu podawać, ewentualnie uzupełniony ketchupem lub jakąś warzywną sałatką.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Obkładane chleby
Obtoczone chleby, znane również jako chlebowe kotlety, są ulubionym daniem w wielu czeskich domach. Przygotowanie polega na tym, że kromki chleba są obtaczane w panierce, zwykle składającej się z mąki, jajka i bułki tartej. Te kawałki są następnie smażone na patelni, aż uzyskają złocisty kolor i chrupiącą teksturę. Obtoczone chleby mogą być podawane jako danie główne, często z sałatką ziemniaczaną lub jako osobna przekąska na przyjęcia i pikniki. Są smaczne, chrupiące i pyszne dla każdego miłośnika klasycznej czeskiej kuchni.