Obkładane chleby

Obkładane chleby
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Obkładany chleb trochę inaczej.

Składniki, których potrzebujesz

2 - 3 plastry chleb
4 szt. jajka
10 dkg szynka
10 dkg edam
4 łyżki bułka tarta
olej do smażenia
sól

Sposób przygotowania

W misce mieszamy jajka z bułką tartą. Drobno kroimy szynkę i ser, a następnie dodajemy je do jajek z bułką tartą. Solimy do smaku.

Na patelnię z rozgrzanym olejem kładziemy chleb, na który rozsmarowujemy część mieszanki jajecznej. Kiedy chleb z jednej strony się zarumieni, odwracamy i smażymy z drugiej strony.

Po usmażeniu układamy na papierowych ręcznikach, aby pozbyć się nadmiaru oleju, i możemy od razu podawać, ewentualnie uzupełniony ketchupem lub jakąś warzywną sałatką.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Obkładane chleby

Obtoczone chleby, znane również jako chlebowe kotlety, są ulubionym daniem w wielu czeskich domach. Przygotowanie polega na tym, że kromki chleba są obtaczane w panierce, zwykle składającej się z mąki, jajka i bułki tartej. Te kawałki są następnie smażone na patelni, aż uzyskają złocisty kolor i chrupiącą teksturę. Obtoczone chleby mogą być podawane jako danie główne, często z sałatką ziemniaczaną lub jako osobna przekąska na przyjęcia i pikniki. Są smaczne, chrupiące i pyszne dla każdego miłośnika klasycznej czeskiej kuchni.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.3/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Czeski, Przystawka
Štítky: Kuchnia czeska, przystawka

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Obkładane chleby.

Dodaj komentarz