Wyśmienity pasztet
Mleko wlewamy na starsze bułki. Drobno siekamy obrany cebulę i na patelni z tłuszczem smażymy.
Składniki, których potrzebujesz
500 g mielona wieprzowina
500 g mielona wołowina
3 łyżki majeranek
2 szt. jaja
2 szt. bułka
1 szt. duża cebula
2 dl mleko
3 łyżeczki sól
2 garści bułka tarta
3 ząbki czosnek
do posmarowania 1 szt. białko
w razie potrzeby 200 ml woda do podlewania
masło lub olej do wysmarowania
Sposób przygotowania
W misce wymieszajmy oba rodzaje mięsa, majeranek, jajka, przeciśnięty czosnek, smażoną cebulkę i posólmy. Na koniec dodajemy jeszcze wyciśnięte bułki. Wszystko mieszamy ręcznie i stopniowo w razie potrzeby dodajemy bułkę tartą.
Z masy formujemy bochenek i umieszczamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Podlewamy wodą, smarujemy białkami i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C. Pieczemy przez około 1 godz. 20 minut, aż mięso nabierze brązowego koloru. Od czasu do czasu polewamy wytopionym tłuszczem i podlewamy wodą w razie potrzeby.
Kotlety podajemy pokrojone w plastry, najlepiej z puree ziemniaczanym.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Wyśmienity pasztet
Wyborny pasztet to pyszne danie, które zadowoli każdego smakosza. Przygotowuje się go z wysokiej jakości mielonego mięsa, do którego dodaje się zioła, czosnek, cebulę i przyprawy. Mieszanka jest dokładnie mieszana i formowana w kształt bochenka. Piecze się w piekarniku, aż powstanie smaczna skórka. Doskonale pasuje do klasycznych czeskich dodatków, takich jak puree ziemniaczane, jak również do świeżych sałatek. Wyborny pasztet jest idealny na rodzinne kolacje, uroczystości lub jako sycący obiad do pracy. To klasyk, który nigdy nie zawodzi.