Domowy chleb pieczony w piekarniku
Zaczniemy od przygotowania zaczynu z odrobiny mąki, letniej wody, drożdży i łyżeczki cukru. Dobrze wymieszamy i zostawimy w ciepłym miejscu, aby wyrosło.
Składniki, których potrzebujesz
1 kg mąka pszenna
1 łyżka sól z kminkiem
500 ml letnia woda
5 dkg świeże drożdże
1 łyżeczka cukier kryształ
wg potrzeby roztopione masło
słona woda
Sposób przygotowania
W większej misce wyrobimy ciasto z kilograma mąki, łyżki soli z kminkiem, pół litra letniej wody i wyrośniętego zakwasu.
Ciasto pozostawimy do wyrośnięcia na około godzinę, godzinę i pół..
Z niego utworzymy 2 bochenki, które układamy na posmarowanej blasze. Na niej pozostawiamy je jeszcze na chwilę do wyrośnięcia. Następnie wkładamy je do nagrzanego piekarnika w przybliżonej temperaturze 200°C na 10 minut, aby się zarumieniły. Po 10 minutach wyjmujemy, smarujemy roztopionym masłem i słoną wodą. Potem pieczemy dalej, około pół godziny. Nie zapominajcie pilnować chleba.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Domowy chleb pieczony w piekarniku
Domowy chleb pieczony w piekarniku jest jednym z najlepszych sposobów na cieszenie się świeżym pieczywem. Jego przygotowanie wymaga tylko kilku podstawowych składników, takich jak mąka, woda, sól i drożdże. Zaleta domowego chleba to możliwość eksperymentowania z różnymi rodzajami mąki i dodatkami, takimi jak nasiona czy zioła. Pieczenie w piekarniku tworzy wspaniałą skórkę i aromatyczny zapach, który wypełnia cały dom. Świeży chleb jest nie tylko doskonałą bazą do kanapek, ale również pysznym dodatkiem do zup i sałatek.