Likier jajeczny
Ten pyszny likier jest tradycyjnym napojem na okres świąteczny.
Składniki, których potrzebujesz
1/2 l mleko
1/2 l rum lub inny alkohol
5 szt żółtko
1/2 szt wanilia
1/4 kg cukier
Sposób przygotowania
W garnku podgrzewamy mleko i stopniowo dodajemy żółtka, cukier i wanilię. Wciąż mieszamy, aż masa zgęstnieje. Następnie odstawiamy, aby ostygła. Do tego ostrożnie dodajemy rum.
Tak przygotowany likier jeszcze raz dobrze mieszamy i nalewamy do butelek.
Zanim zaczniemy spożywać likier jajeczny, musimy go odstawić na kilka dni.
Likier możemy pić samodzielnie lub dodać np. do deserów lodowych (bez dodatku alkoholu można zrobić również dla dzieci).
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Likier jajeczny
Likier jajeczny, znany również jako ajerkoniak, to ulubiony napój alkoholowy, który wytwarzany jest ze śmietany, żółtek jaj, cukru i alkoholu, zwykle brandy lub rumu. Jego kremowa konsystencja i słodki smak czynią go idealnym na zimowy okres i okazje świąteczne. Likier jajeczny można podawać samodzielnie, z lodem lub jako składnik koktajli. Wielu ludzi wykorzystuje go także podczas pieczenia lub jako polewę do deserów. Ten pyszny napój zdobył serca wielu smakoszy na całym świecie.