Farsz z cukinii bez mąki z szynką i trzema rodzajami sera

Cukinie myjemy, odcinamy ich ogonki i końce, następnie przekrawamy na pół i za pomocą łyżeczki delikatnie wydrążamy nasiona (w przypadku świeżych cukinii nie jest to konieczne) i ścieramy na grubo. Dajemy...
Składniki, których potrzebujesz
3 średniej wielkości cukinie (około 1 kg)
1 puszka ciecierzycy w zalewie
1 papryka kapia
1 mniejsza czerwona cebula
4 ząbki czosnku
150 g szynki w całości (indyczej, wieprzowej, według gustu)
100 g sera pleśniowego (gorgonzola, niva)
100 g sera cheddar w całości
100 g sera gouda w całości
200 g śmietany kwaśnej
2 garści świeżych ziół - lubczyk, tymianek cytrynowy, pietruszka, majeranek
1 szczypta gałki muszkatołowej
sól
świeżo mielona mieszanka pieprzów
olej kokosowy do natłuszczenia formy
Sposób przygotowania
Cukinie myjemy, odřízneme konce, rozpůlíme, jemně vydlabeme semínka (mladé cukinie to není nutné) a nastrouháme je na hrubo. Poté je dáme do sítka, posolíme a necháme asi 15-20 minut odkapávat.
Cizrnu scedíme z nálevu do sítka, opláchneme vodou, osušíme papírovou utěrkou a necháme ji uschnout na suchém místě.
Mezitím oloupeme cibuli a česnek a očistíme papriku. Cibuli nakrájíme na malé kostičky, česnek utřeme a papriku rozkrájíme na úzké proužky. Nasekáme bylinky na malé kousky. Šunku a sýry nakrájíme na kostičky (gorgonzolu stačí jen rozdrobit).
Z cukinie vymačkáme co nejvíce nadbytečné vody. Cizrnu hrubě nasekáme v sekáčku.
Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky smícháme se smetanou. Z bílků vytvoříme sníh přidáním špetky soli a vyšleháme do pevné konzistence.
Předehřejeme troubu na 185 °C.
Pekáček o rozměrech přibližně 20 x 30 cm potřeme kokosovým olejem.
Ve velké míse smícháme všechny předchozí ingredience: cukinii, cizrnu, cibuli, papriku, česnek, šunku, sýry a bylinky. Poté přidáme směs žloutků a smetany, posypeme špetkou muškátového oříšku, dochutíme solí a pepřem a jemně vmícháme sníh z bílků.
Opatrně přeneste celou směs do vymazané formy nebo pekáčku a pečte přibližně 45 minut, dokud nebude zlatavá, přičemž čas přizpůsobte podle toho, jak vaší troubě.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Farsz z cukinii bez mąki z szynką i trzema rodzajami sera
Nadziewana cukinia bez mąki z szynką i trzema rodzajami serów to pyszne i zdrowe danie, idealne dla miłośników warzyw. Cukinia nadaje nadzieniu delikatny smak i wilgotność, podczas gdy szynka przynosi wyraźną słoność. Trzy rodzaje serów – na przykład mozzarella, ser wędzony i ser twardy – dodają nadzieniu bogactwa i kremowości. Ten przepis jest doskonałym wyborem dla osób na diecie bezglutenowej i zadowoli całą rodzinę. Świetnie nadaje się jako danie główne lub dodatek do sałatki.