Pierś kurczaka z warzywami i kuskusem

Na patelni rozgrzewamy olej i na nim szybko smażymy mięso pokrojone na kawałki. Solimy i dodajemy świeżo mielony pieprz. Cebulę siekamy drobno,…
Składniki, których potrzebujesz
1 łyżka oleju
120 g filetu z kurczaka
1/4 cebuli
1 średniej wielkości marchewka
1 łodyga selera
60 g pełnoziarnistego kuskusu
sól
świeżo mielony pieprz
przyprawa warzywna Gemusebruhe z DM
1 łyżka posiekanej szczypiorku
Sposób przygotowania
Na patelni rozgrzewamy olej i na wysokiej temperaturze smażymy pokrojone w cienkie kawałki mięso. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchew w krążki, a seler w plasterki wzdłuż włókien. Cebulę następnie dodajemy do mięsa na patelni i krótko razem smażymy.
Dodajemy pozostałe warzywa, zalewamy małą ilością wody i wspólnie dusimy przez około 15 minut.
Kuskus wsypujemy do kubka, solimy, dodajemy przyprawy i mieszamy. Następnie zalewamy go dwukrotnie większą ilością gorącej wody i pozostawiamy do napęcznienia.
Mięso ugotowane na parze mieszamy z kuskusem, doprawiamy i podajemy posypane posiekaną szczypiorkiem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Pierś kurczaka z warzywami i kuskusem
Kurczak z warzywami i kuskusem to zrównoważony i smakowity posiłek, który zadowoli każdego miłośnika zdrowego odżywiania. Soczyste piersi z kurczaka są doskonale przyprawione ziołami i przyprawami, podczas gdy kolorowe warzywa dodają potrawie świeżości i witamin. Kuskus, jako delikatny dodatek, doskonale wchłania wszystkie smaki i zapewnia wartość odżywczą dania. To danie idealnie nadaje się zarówno na szybki obiad, jak i na uroczysty lunch, ponieważ łatwo się je przygotowuje i wygląda naprawdę apetycznie na talerzu.