Doskonałe włoskie tiramisu z mascarpone
![Doskonałe włoskie tiramisu z mascarpone](/i/pl/doskonale-wloskie-tiramisu-z-mascarpone.jpg)
Smaczny deser, który zadowoli wszystkich smakoszy.
Składniki, których potrzebujesz
2 łyżki kakao
2-3 łyżeczki Amaretto (włoski likier)
1-2 opakowania biszkopty - cukiernicze
2 łyżki cukier kryształ
2 szt. jajko
1 większy kubek kawa - instant
2 opakowania mascarpone (włoski ser)
Sposób przygotowania
Weźmiemy ubijak i ubijemy białka. Powstałą pianę odstawimy na bok. W wyższej misce zmieszamy żółtka, cukier i dodamy mascarpone (włoski ser). Delikatnie mieszamy. Na koniec powoli dodajemy pianę. Lekko podnosimy.
Zaparzymy sobie kawę instant. Wlejemy do niej 2-3 łyżeczki włoskiego likieru Amaretto.
Przygotujemy mniejszą formę, tortownicę lub misę.
Teraz szybko i lekko zanurzymy biszkopty w kawie instant. Układamy je na dnie wybranej misy lub formy. Pokrywamy gotowym kremem i znowu układamy biszkopty. Powtarzamy. Na koniec smarujemy kremem i powierzchnię dekorujemy kakao. Odkładamy na kilka godzin do chłodzenia i możemy cieszyć się wspaniałym deserem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Doskonałe włoskie tiramisu z mascarpone
Wyśmienite włoskie tiramisu z mascarpone to ulubiony deser znany na całym świecie. To tradycyjne włoskie danie przygotowuje się z delikatnego sera mascarpone, który jest mieszany ze świeżymi jajkami, cukrem i mocną kawą. Do mieszanki macza się biszkopty, które nasiąkają pysznym kawowym smakiem. Warstwa po warstwie tworzy doskonałą harmonię smaków. Tiramisu to idealny deser na zakończenie każdego posiłku. Nieznacznie posypane wysokiej jakości kakao staje się nieodpartą przekąską, którą doceni każdy miłośnik słodkości. Ten deser jest symbolem włoskiej elegancji i przynosi kawałek Włoch na Twój stół.