Granita arbuzowa

Jeśli nie mamy syropu cukrowego, możemy go łatwo zrobić, gotując przez krótki czas równe proporcje wody i cukru, a następnie pozostawiając do ostygnięcia. Możemy również przygotować większą ilość syropu.
Składniki, których potrzebujesz
300 g miąższu arbuza
15-20 g syropu cukrowego (do smaku)
sok z cytryny (do smaku)
Sposób przygotowania
Jeśli nie mamy syropu cukrowego, możemy go przygotować, mieszając równe ilości wody i cukru, a następnie krótko gotując, a potem pozostawiając do ostygnięcia. Możemy przygotować większą ilość, na przykład z 300 ml wody i 300 g cukru, co zapewni, że syrop zawsze będziemy mieli w lodówce pod ręką. Możemy go używać do słodzenia zimnych napojów.
Miąższ arbuza kroimy na małe kawałki, a jeśli mamy arbuza z pestkami, to je wyjmujemy.
Miksujemy, możemy użyć rozdrabniacza do żywności. Dodajemy syrop cukrowy i trochę soku z cytryny według smaku. Niektóre arbuzy są słodsze, inne mniej.
Zblendowanego arbuza przelewamy do płytkiego pojemnika z przykrywką i umieszczamy w zamrażarce. Zaleca się mrożenie w cieńszej warstwie. Co 45 minut mieszamy mieszankę i znowu wkładamy do zamrażarki. Na początku wystarczy łyżka, ale później używamy widelca. Staramy się pozostawić kryształy lodu grubsze i nie rozdrabniać ich całkowicie na drobno. Całkowity czas przygotowania wynosi około 4,5 do 5 godzin.
Granita serwujemy w małej filiżance, to wspaniałe orzeźwienie na lato.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Granita arbuzowa
Granita arbuzowa to orzeźwiający letni przysmak, który doskonale wyróżnia się dzięki swojej lekkiej i lodowej teksturze. Przygotowuje się z świeżego arbuza, który jest miksowany, a następnie mrożony, co tworzy drobne kryształki lodu. Ta tradycyjna włoska specjalność często podawana jest jako deser lub orzeźwiający napój, idealny na gorące letnie dni. Granita arbuzowa jest nie tylko smaczna, ale także zdrowa, zawiera witaminy i minerały. Z odrobiną mięty lub limonki zyskasz jeszcze ciekawszy smakowy doświadczenie.