Gratinowane ziemniaki dauphinois

Ziemniaki obieramy i kroimy na jak najcieńsze plasterki, najlepiej na 1 mm, a następnie je osuszamy. Na dno naczynia do zapiekania rozcieramy przetarty czosnek...
Składniki, których potrzebujesz
1 kg ziemniaków
200 ml śmietany
200 ml bulionu lub mocnego wywaru
1 ząbek czosnku
masło
czarny pieprz
sól
około 40 g drobno startego twardego sera
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki, najlepiej do 1 mm. Następnie osuszamy je. Na dno naczynia żaroodpornego kładziemy przeciśnięty czosnek i 1-2 łyżki masła. Plasterki ziemniaków układamy obok siebie, każdą warstwę solimy i lekko posypujemy pieprzem.
Zalewamy śmietaną i wywarem, przykrywamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową i obciążamy, na przykład pokrywką. Dzięki temu ziemniaki dobrze się sklejają, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy przez godzinę, potem odsłaniamy, zwiększamy temperaturę i dalej pieczemy odkryte przez pół godziny. Po piętnastu minutach posypujemy serem, ja użyłam pecorino.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Gratinowane ziemniaki dauphinois
Zapiekane ziemniaki dauphinois to pyszne francuskie danie, które doskonale uzupełni każde danie główne. Ten przepis składa się z cienkich plastrów ziemniaków, które są układane warstwowo w naczyniu do pieczenia i polewane śmietaną. Powstaje w ten sposób smaczna, kremowa tekstura z chrupiącą, złocistą warstwą na wierzchu. Zapiekanie ziemniaków w piekarniku jest kluczowe dla osiągnięcia doskonałego połączenia smaków i aromatów. Podawaj je jako dodatek do mięsa lub jako wegetariańskie danie z sałatką po boku.