Szpinak z dzikiego czosnku

Szpinak jest bardzo popularnym dodatkiem, szczególnie do wędzonego mięsa. Spróbuj przygotować tę oryginalną wersję, w której liście szpinaku zastąpione zostaną...
Składniki, których potrzebujesz
250 g czosnku niedźwiedziego
1 łyżka masła lub drobno pokrojonego boczku
1 mniejsza szalotka
sól
pieprz mielony
Opcjonalnie
120 ml śmietany do ubijania
1 roztrzepane jajko
2 łyżki śmietany kwaśnej
Sposób przygotowania
Obieramy szalotkę i kroimy ją na małe kawałki. Czosnek niedźwiedzi kroimy na cienkie paski.
W garnku rozpuszczamy masło (lub używamy boczku), na którym smażymy szalotkę, aż nabierze złotego koloru.
Dodajemy czosnek niedźwiedzi, solimy i pieprzymy, następnie wszystko dokładnie mieszamy i pod przykryciem krótko dusimy, około 10 minut. Nie ma potrzeby podlewać, czosnek puści wystarczającą ilość własnego soku. Jeśli płyn będzie za dużo, odkrywamy pokrywkę i pozwalamy jej odparować.
Sos ze szpinaku z czosnkiem niedźwiedzim możemy dostosować do własnych preferencji. Możemy dodać jajko, które mieszając doprowadzimy do ścięcia, lub na początku dusimy czosnek niedźwiedzi ze śmietaną do ubijania, po pewnym czasie zdejmując pokrywkę i pozwalając płynowi odparować. Świetną opcją jest również wmieszanie do szpinaku na końcu śmietany kwaśnej w temperaturze pokojowej.
Podajemy z ziemniakami i sadzonym jajkiem lub smażoną wędliną, kluskami według własnego gustu oraz z pieczonym lub wędzonym mięsem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Szpinak z dzikiego czosnku
Szpinak z dzikiego czosnku to pyszne wegetariańskie danie, które łączy świeży szpinak z aromatycznym dzikim czosnkiem. To danie jest szczególnie popularne wiosną, gdy dziki czosnek rośnie w lasach. Jego smak jest delikatnie czosnkowy, co świetnie uzupełnia szpinak. Potrawę można przygotować jako dodatek lub danie główne, a doskonale pasuje do makaronu, ziemniaków czy risotta. Dzięki swojej prostocie i zdrowym składnikom stało się ulubionym nie tylko wśród wegetarian, ale także wśród miłośników zdrowej diety.