Warzywna sałatka do mięsa

Warzywa myjemy i przygotowujemy. Kapustę gotujemy w otwartym garnku przez około 5 minut, następnie odcedzamy wodę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a pora w półplasterki i obie…
Składniki, których potrzebujesz
2 talerze świeżych warzyw na zupę
1 łyżka oleju
orzech masła
2 łyżki śmietany kremówki
sok z połowy cytryny
sól
pieprz
2 łyżeczki cukru
Sposób przygotowania
Warzywa oczyścić. Kapustę krótko gotujemy w otwartym garnku przez około 5 minut i odcedzamy. Cebulę kroimy na małe kawałki, por na krążki, a obie składniki smażymy na wyższej patelni z olejem i masłem. Resztę warzyw, poza czosnkiem, gotujemy w całości do półmiękkości, następnie kroimy na większe kawałki razem z kapustą i dodajemy na patelnię. Wszystko dobrze mieszamy i smażymy przez około 5 minut.
Na patelnię dodajemy przeciśnięty czosnek, solimy i pieprzymy. Następnie skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy cukrem. Na koniec dodajemy śmietanę i od razu zdejmujemy z ognia.
Podajemy jako dodatek do mięsnych potraw przygotowanych w krótkim czasie. Świetnie smakuje również z jajkiem sadzonym lub jajkiem w koszulce, które kładziemy na warzywa i delikatnie przerywamy, aby żółtko przesiąkło do warzyw.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Warzywna sałatka do mięsa
Warzywne dodatki do mięsa są świetnym sposobem na wzbogacenie każdego posiłku o zdrowe składniki odżywcze i kolory. Mogą obejmować szeroki wachlarz świeżych warzyw, takich jak marchew, brokuły, cukinia czy papryka, które można przygotować na różne sposoby – grillując, piecząc lub dusząc. Takie dodatki nie tylko nadają smaku, ale również dostarczają witaminy i błonnik, który jest ważny dla układu trawiennego. Mieszanki warzywne mogą być doskonałym uzupełnieniem każdego mięsa, niezależnie od tego, czy jest to kurczak, wołowina czy wieprzowina.