Domowy keczup

Domowy keczup
Czas przygotowania: 25 minut
Czas gotowania: 105 minut
Porcje: 1

Wiele dzieci i dorosłych nie wyobraża sobie życia bez keczupu. A jeśli masz w domu tyle pomidorów, że nie wiesz, co z nimi zrobić, spróbuj zrobić własny…

Składniki, których potrzebujesz

2 kg pomidorów
250 g nieobranych jabłek
250 g cebuli
1 łyżka soli
125 ml octu
1 łyżka słodkiej papryki
1/2 łyżki ostrej papryki (lub 1 papryczka chili)
5 goździków
5 kulek ziela angielskiego
5 kulek całego pieprzu
150 g cukru

Sposób przygotowania

Umyte pomidory, jabłka i cebulę pokrójcie w krążki i gotujcie z octem, solą, papryką, goździkami, ziołami korzennymi i pieprzem.

Przygotowujemy potrawę przez półtorej godziny.

Następnie dodajemy cukier i gotujemy bez pokrywki przez kolejne 15 minut (możemy dłużej), aby ketchup miał gęstszą konsystencję.

Po ugotowaniu wszystko miksujemy, odcedzamy i przelewamy do słoików, wycieramy brzegi i dokładnie zamykamy wieczkami.

Jeżeli ketchup rzadko używamy w domu, powinniśmy go pasteryzować, aby miał dłuższą trwałość i się nie zepsuł.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Domowy keczup

Domowy ketchup jest doskonałą alternatywą dla przemysłowych wariantów, które często zawierają konserwanty i sztuczne przyprawy. Przygotowanie jest proste i wymaga jedynie świeżych pomidorów, octu, cukru oraz przypraw według smaku. Możesz eksperymentować z różnymi ziołami, takimi jak bazylia czy oregano, tworząc w ten sposób swoją unikalną recepturę. Domowy ketchup jest nie tylko smaczny, ale także zdrowszym i bardziej ekologicznym wyborem, który doceni cała rodzina. Idealnie pasuje do hamburgerów, frytek lub jako dip do warzywnych przekąsek.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 5.0/5 (144 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Gotowanie
Tag: Warzywa, pomidory, przetwory, gotowanie, łatwy, zwykły dzień, łatwy, bezglutenowy, przepisy letnie, wegetariański, jabłka, słodki i kwaśny, konserwuje, europejski, przetwory warzywne

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Domowy keczup.

Dodaj komentarz