Gruszkowy kompot

Gruszki są często niedocenianym skarbem w naszych ogrodach. Są nie tylko zdrowe i pomagają przy problemach trawiennych oraz innych dolegliwościach zdrowotnych, ale także mają wspaniały smak i…
Składniki, których potrzebujesz
2 kg gruszek
2 l wody
500 g cukru kryształowego
goździki
cała cynamon
1 plasterek cytryny
trochę octu do zimnej wody
Sposób przygotowania
Gruszki dokładnie myjemy, obieramy, kroimy na pół i wyjmujemy gniazda nasienne.
Wodę zagotowujemy, krótko zanurzamy w niej gruszki, następnie schładzamy je w zimnej wodzie i odkładamy do osączenia. Aby gruszki nie straciły koloru, dodajemy odrobinę octu do zimnej wody.
Owoce umieszczamy w słoikach.
W dużym garnku gotujemy 2 litry wody z cukrem, przyprawami i plasterkiem cytryny przez około 5 minut, a następnie pozwalamy syropowi trochę ostygnąć.
Owoce w słoikach zalewamy syropem, tak aby były całkowicie zanurzone, pozostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni od góry słoika.
Słoiki dokładnie osuszamy, zakręcamy pokrywkami i pasteryzujemy przez około 25 minut w temperaturze 85 °C.
Pozwalamy im lekko ostygnąć w garnku, następnie wyjmujemy je, odwracamy do góry dnem i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Gruszkowy kompot
Gruszkowy kompot to słodki deser, który przygotowuje się z świeżych lub suszonych gruszek. To pyszne danie często wytwarza się w domach w czasie jesieni, gdy gruszki są w sezonie. Gruszki najpierw się obiera, kroi na kawałki, a następnie gotuje w syropie cukrowym. Kompot można podawać na ciepło lub na zimno i doskonale nadaje się jako dodatek do mięsa lub jako samodzielny deser. Jest popularny ze względu na swoją prostotę i odrobinę nostalgii, którą przynosi, a także jest wspaniałym źródłem witamin i minerałów.