Marmolada z pomidorów

Dżem nie musi być tylko owocowy. Dżem pomidorowy ma smak, który niewiele różni się od morelowego, więc możesz go bez obaw użyć także do…
Składniki, których potrzebujesz
3 kg pomidorów
1,3 kg cukru kryształowego
2 cukry waniliowe
3 opakowania Pektogelu
2 łyżeczki kwasu cytrynowego
150 ml rumu
Sposób przygotowania
Pomidory kroimy na ćwiartki i gotujemy je, co trwa około godziny. Następnie je przecieramy, dodajemy cukier i dwa cukry waniliowe i powoli gotujemy jeszcze przez godzinę.
Przed końcem gotowania dodajemy Pektogel, kwas cytrynowy i rum.
Słoiki myjemy wrzącą wodą, napełniamy je, wycieramy brzegi i po zamknięciu czystymi wieczkami odwracamy do góry dnem, aby ostygły. Nie przeprowadzamy konserwacji.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Marmolada z pomidorów
Pomarańczowa marmolada z pomidorów to wyjątkowy i smaczny naturalny produkt, który łączy słodycz i delikatną kwasowość dojrzałych pomidorów. Jest idealna jako dodatek do serów, mięs lub na tost. Produkcja tej marmolady obejmuje gotowanie pomidorów z cukrem, sokiem cytrynowym i przyprawami, co tworzy konsystencję podobną do tradycyjnej marmolady. Cieszy się popularnością w gastronomii jako nietypowy przysmak i doskonały sposób na wykorzystanie nadmiaru pomidorów podczas sezonu. Dodaj ją do swoich kulinarnych eksperymentów i odkryj nowy wymiar smaku.