Sernik według szefa kuchni
Sernik i jego przepis znajduje się w wielu domach w wielu odmianach, dlatego wybór odpowiedniego przepisu nie był zbyt prosty. Sernik według szefa kuchni należy do tych bardziej wymagających, ponieważ pochodzi z warsztatów popularnego programu Chłopaki w akcji, który emitowany był w Czechach. Pochodzenie sernika na śmietanie jest nie do ustalenia, ponieważ nawet w sąsiednich krajach można spotkać sos z warzyw korzeniowych z pieczonym mięsem. Wydaje się, że sernik na śmietanie jednak zawdzięcza swoje istnienie Austrii-Węgrom, kiedy ktoś wpadł na pomysł dodania do sosu śmietany. A potem to już znana melodia. Przepis na sernik jako rodzinny skarb doczekał się wielu wersji, które różnią się od siebie, w zależności od Nováków z pierwszego piętra i Svítilów z piątego piętra. Sernik na śmietanie jest po prostu etalonem tradycyjnej czeskiej kuchni, dlatego prezentujemy ten przepis, którego końcem jest naprawdę wyjątkowe doznanie kulinarne.
Składniki, których potrzebujesz
1 kg mięsa wołowego z tylnej łopatki
150 g słoniny
sól
olej
300 g cebuli
300 g marchwi
150 g selera
150 g korzeniowej pietruszki
10 kulek całego pieprzu
5 kulek ziela angielskiego
4 liście laurowe
80 g cukru kryształy
1 cytryna
1 l wody, bulionu lub wina do zalania
80 g musztardy pełnotłustej
sól
cukier
ocet
50 g masła
200 ml śmietany do ubijania
do podania
100 ml bitej śmietany
100 g żurawiny
1 cytryna
Sposób przygotowania
Mięso najpierw oczyszczamy, a następnie nadziewamy. Z połowy boczku kroimy kliny. W mięsie w kilku miejscach małym nożem robimy dziury (wzdłuż włókien) i wprowadzamy pokrojony boczek do środka. Związujemy mięso sznurkiem w wałek, aby trzymało się mocno. Na oleju smażymy mięso na dużym ogniu z każdej strony, wyjmujemy i odkładamy na bok.
Resztę boczku kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej po mięsie. Smażymy na chrupko. Dodajemy pokrojoną w kostkę warzywa i podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy dzikie przyprawy i cukier. Pozwalamy skarmelizować, dodajemy pokrojony w plastry cytrynę bez skóry i pestek. Następnie zalewamy wodą, a jeśli wolisz, bulionem wołowym lub białym winem. Dodajemy musztardę i sól, a następnie przykrywamy. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika. I pieczemy mięso, aż będzie miękkie, zajmuje to około 1–1,5 godziny.
Z sosu potem wyjmujemy mięso i sos przecieramy przez gęste sito, lub sos miksujemy. Wybierz sposób przygotowania według własnych upodobań. Doprawiamy solą, cukrem i octem, a następnie dodajemy masło i śmietanę.
Na koniec usuwamy sznur kuchenny z mięsa i kroimy je. Serwujemy plaster mięsa z knedlikiem drożdżowym z sosem śmietanowym. Dekorujemy kopczykiem bitej śmietany, żurawinami i plasterkiem cytryny.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Sernik według szefa kuchni
Wszystkiego najlepszego według szefa kuchni to klasyczna czeska potrawa, która znalazła swoje miejsce w sercach smakoszy. To delikatne danie jest przygotowywane z wysokiej jakości wołowiny, która starannie marynowana jest w mieszance warzyw i przypraw. Sos jest zagęszczany śmietaną, co nadaje mu pysznej kremowości. Kluczową rolę odgrywają warzywa korzeniowe oraz tradycyjne żurawiny jako ozdoba. Podawana jest z knedlikami drożdżowymi, które doskonale uzupełniają smakową harmonię. Dzięki precyzyjnemu przygotowaniu według wskazówek szefa kuchni, potrawa ta staje się niezapomnianym przeżyciem dla wszystkich miłośników czeskiej kuchni.