Haluśki z bryndzą i boczkiem

Haluśki z bryndzą i boczkiem
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 35 minut
Porcje: 4

Halušky z bryndzą, halušky z kapustą i ogólnie halušky jako przepis u nas w czeskiej kotlinie stały się popularne. Halušky bowiem pochodzą ze Słowacji, gdzie odgrywają rolę narodowego dania. Gdy dodasz do ciasta starte ziemniaki, powstaje potrawa, którą nazywa się strapačky. Halušky można podawać również z makiem lub powidłami, jednakże zdecydowanie najpopularniejsze są halušky z bryndzą.
Przepis na halušky jest ciężki i bardzo sycący, dzięki czemu doskonale nadaje się na zimowe miesiące, ponieważ skutecznie rozgrzewa. Halušky i ich przepis są również bardzo proste, więc z łatwością poradzi sobie z nimi niejeden początkujący kucharz lub kucharka. Ten przepis jest na halušky z bryndzą i boczkiem.

Składniki, których potrzebujesz

750 g ziemniaków
250–300 g mąki pszennej
150 g bryndzy
100 g boczku
olej
sól

Sposób przygotowania

Najpierw obierz i zetrzyj ziemniaki na drobnej tarce. Posól je, dodaj mąkę. W ten sposób stworzysz ciasto, które w idealnym przypadku powinno kleić.

W większym garnku doprowadź wodę do wrzenia. Ciasto następnie przepuszczaj przez sito o dużych oczkach do wody. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotuj je przez 5 do 7 minut. Potem wyjmij je za pomocą sitka. Haluszki nie gotuj wszystkie naraz, lecz podziel je na przykład na trzy partie, aby nie tłoczyły się w garnku i gotowały równomiernie.

W trakcie gotowania haluszek na odrobinie podgrzanego oleju usmaż pokrojoną w kostkę boczek. Jeszcze ciepłe haluszki wymieszaj bezpośrednio na patelni z boczkiem, bryndzą i boczkiem. Podawaj od razu.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Haluśki z bryndzą i boczkiem

Halušky z bryndzą i boczkiem to tradycyjne słowackie danie, które łączy proste smaki w harmonijną całość. Halušky, małe kluseczki z ciasta ziemniaczanego, są wymieszane z bryndzą, delikatnym owczym serem, który nadaje kremową strukturę i niezapomniany smak. Boczek, pokrojony w kostkę i usmażony na chrupko, dodaje wyrazisty, słony akcent, który doskonale uzupełnia delikatną bryndzę i smakowo neutralne halušky. To danie jest nie tylko smaczne, ale również pożywne i stanowi doskonałą fuzję tradycyjnych składników słowackiej kuchni.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.5/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Danie główne, Wieprzowina
Štítky: przystawka, jedzenie dla dzieci, danie główne, Inne kuchnie, przystawka, Kuchnia słowacka, ser, wieprzowina

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Haluśki z bryndzą i boczkiem.

Dodaj komentarz