Lasania z serem i mielonym mięsem

Lasania z serem i mielonym mięsem
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Obfita wspaniała kolacja.

Składniki, których potrzebujesz

1/2 kg wysokiej jakości mielone mięso
2 szt cebula kuchenną
sól
1 l mleko półtłuste - zimne
czarny pieprz - mielony
0,3 kg lasagna
60 g świeże masło
50 g mąka - pszenna
ziółka bazylia
olej - rzepakowy
2 szt papryka - żółta
przyprawy gałka muszkatołowa
150 g ser - edamski
100 g ser twardy - wędzony
1 szt jajko
12 łyżek stołowych ketchup - słodki
6 ząbków czosnek czeski
2 szt ładne pomidory
1 szt żółtko jaja

Sposób przygotowania

Do garnka wlejemy odrobinę oleju, dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy. Wsypujemy mielone mięso, przyprawiamy pieprzem i solą. Smażymy. Dodajemy pięć ząbków startego czosnku, a następnie wrzucamy pokrojoną paprykę i pomidorki. Rwamy bazylię i dodajemy słodki ketchup.

A co nie może zabraknąć? Sos beszamelowy.

Naczynie do pieczenia smarujemy masłem. Włączamy piekarnik na 180 °C.

W kubku mieszamy trochę zimnego mleka z żółtkiem za pomocą trzepaczki.

Do garnka wkładamy kawałek prawdziwego masła. Dodajemy trochę mąki pszennej. Mieszamy trzepaczką, aż powstanie zasmażka. Uzupełniamy ją zimnym półtłustym mlekiem i gotujemy chwilkę. Przyprawiamy odrobiną gałki muszkatołowej i dodajemy sól. Wlewamy żółtko z mlekiem, mieszamy trzepaczką i gotujemy chwilkę.

Na tarce ścieramy wędzony ser.

Zioła mieszamy z jajkiem i wędzonym serem. Solimy i dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku.

Odkładamy na bok.

Ścieramy ser edamski.

Do odpowiedniego naczynia z pokrywką nakładamy łyżką odrobinę sosu.

Rozkładamy płaty (lasagne). Kto jest zręczny, może je przygotować w domu. Kto chce zaoszczędzić czas, może wziąć już ugotowane.

Płaty zalewamy sosem. Posypujemy serem edamskim. Nakładamy mielone mięso. I powtarzamy. Płaty ...

Na końcu kładziemy płaty zalane sosem i zioła z wędzonym serem.

Piec u w piekarniku przez około 45 minut. Zobaczycie. Ostatnie kilka minut pieczemy bez pokrywy. Czujecie ten zapach? To wspaniałe!

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Lasania z serem i mielonym mięsem

Lasagne z serem i mielonym mięsem to tradycyjne włoskie danie, które zachwyca swoim bogatym smakiem. Składa się z warstw makaronu, soczystego mielonego mięsa, pysznego besamelu i aromatycznego sosu pomidorowego. Każda warstwa jest posypana serem, najczęściej parmezanem lub mozzarellą, który podczas pieczenia pięknie karamelizuje na złoty kolor. Przygotowanie lasagne wymaga odrobiny czasu, ale rezultat jest tego wart. To wspaniałe danie główne na rodzinne spotkania lub uroczyste kolacje. Podawaj z świeżym chlebem i sałatką dla doskonałego doznania.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.1/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Danie główne, Wołowina, Włoski, Mięso mielone
Štítky: Kuchnia czeska, danie główne

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Lasania z serem i mielonym mięsem.

Dodaj komentarz