Lasania z serem i mielonym mięsem
Obfita wspaniała kolacja.
Składniki, których potrzebujesz
1/2 kg wysokiej jakości mielone mięso
2 szt cebula kuchenną
sól
1 l mleko półtłuste - zimne
czarny pieprz - mielony
0,3 kg lasagna
60 g świeże masło
50 g mąka - pszenna
ziółka bazylia
olej - rzepakowy
2 szt papryka - żółta
przyprawy gałka muszkatołowa
150 g ser - edamski
100 g ser twardy - wędzony
1 szt jajko
12 łyżek stołowych ketchup - słodki
6 ząbków czosnek czeski
2 szt ładne pomidory
1 szt żółtko jaja
Sposób przygotowania
Do garnka wlejemy odrobinę oleju, dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy. Wsypujemy mielone mięso, przyprawiamy pieprzem i solą. Smażymy. Dodajemy pięć ząbków startego czosnku, a następnie wrzucamy pokrojoną paprykę i pomidorki. Rwamy bazylię i dodajemy słodki ketchup.
A co nie może zabraknąć? Sos beszamelowy.
Naczynie do pieczenia smarujemy masłem. Włączamy piekarnik na 180 °C.
W kubku mieszamy trochę zimnego mleka z żółtkiem za pomocą trzepaczki.
Do garnka wkładamy kawałek prawdziwego masła. Dodajemy trochę mąki pszennej. Mieszamy trzepaczką, aż powstanie zasmażka. Uzupełniamy ją zimnym półtłustym mlekiem i gotujemy chwilkę. Przyprawiamy odrobiną gałki muszkatołowej i dodajemy sól. Wlewamy żółtko z mlekiem, mieszamy trzepaczką i gotujemy chwilkę.
Na tarce ścieramy wędzony ser.
Zioła mieszamy z jajkiem i wędzonym serem. Solimy i dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku.
Odkładamy na bok.
Ścieramy ser edamski.
Do odpowiedniego naczynia z pokrywką nakładamy łyżką odrobinę sosu.
Rozkładamy płaty (lasagne). Kto jest zręczny, może je przygotować w domu. Kto chce zaoszczędzić czas, może wziąć już ugotowane.
Płaty zalewamy sosem. Posypujemy serem edamskim. Nakładamy mielone mięso. I powtarzamy. Płaty ...
Na końcu kładziemy płaty zalane sosem i zioła z wędzonym serem.
Piec u w piekarniku przez około 45 minut. Zobaczycie. Ostatnie kilka minut pieczemy bez pokrywy. Czujecie ten zapach? To wspaniałe!
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Lasania z serem i mielonym mięsem
Lasagne z serem i mielonym mięsem to tradycyjne włoskie danie, które zachwyca swoim bogatym smakiem. Składa się z warstw makaronu, soczystego mielonego mięsa, pysznego besamelu i aromatycznego sosu pomidorowego. Każda warstwa jest posypana serem, najczęściej parmezanem lub mozzarellą, który podczas pieczenia pięknie karamelizuje na złoty kolor. Przygotowanie lasagne wymaga odrobiny czasu, ale rezultat jest tego wart. To wspaniałe danie główne na rodzinne spotkania lub uroczyste kolacje. Podawaj z świeżym chlebem i sałatką dla doskonałego doznania.