Hummus

Hummus pochodzi z Libanu i jest to pasta z ciecierzycy. Jej smak wyróżnia się dzięki kminowi rzymskiemu, czosnkowi i oliwie z oliwek. Możemy ją serwować…
Składniki, których potrzebujesz
400 g ciecierzycy w zalewie (1 puszka)
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka pasty sezamowej tahini
sok z 1/2 cytryny
kilka kropli oliwy z oliwek
W razie potrzeby
zimna woda
ściśnięty kmin rzymski
sól
mielona słodka papryka
Sposób przygotowania
Ciecierzyca odcedzamy i mieszamy z pastą sezamową, kminkiem rzymskim, czosnkiem, sokiem cytrynowym i oliwą. Następnie wszystko miksujemy na gładką pastę.
Dodajemy sól i jeśli to konieczne, rozrzedzamy zimną wodą do pożądanej konsystencji.
Na koniec danie posypujemy mieloną słodką papryką. Serwujemy z opieczoną pitą lub chlebem libańskim.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Hummus
Hummus to popularne danie pochodzi z Bliskiego Wschodu, które przygotowuje się z ciecierzycy, tahini (pasty sezamowej), oliwy z oliwek, soku z cytryny i czosnku. Ten kremowy dip jest nie tylko smaczny, ale także pożywny, bogaty w białko, błonnik i zdrowe tłuszcze. Hummus często podaje się z chlebem pita, świeżymi warzywami lub jako część różnych sałatek i dań. Jest popularny zarówno w diecie wegetariańskiej, jak i wegańskiej, a także stał się popularny w wielu innych kuchniach na całym świecie.