Serowa rolada

Prostota przynosi piękno, a to w szczególności dotyczy rolady serowej. Jest ona bowiem sama w sobie piękna i idealnie nadaje się jako przekąska dla gości na…
Składniki, których potrzebujesz
12 plasterków twardego sera
1 masło do smarowania
plastry szynki (według potrzeby)
1-2 świeże papryki
Sposób przygotowania
Ser rozkładamy na papierze do pieczenia w kształcie prostokąta o wymiarach 3x4 plasterki. Krawędzie plasterków składamy na siebie mniej więcej o 0,5 cm, tworząc jednolity prostokątny placek na papierze.
Ser wkładamy do nagrzanego piekarnika i czekamy, aż się rozmięknie. W międzyczasie myjemy papryki, pozbywamy się miąższu i kroimy je w paski.
Blachę wyjmujemy, a ser delikatnie wałkujemy wałkiem, aż połączy się w jednolity placek.
Placek serowy smarujemy serem do chleba, a na nim kładziemy plasterki szynki. Następnie znowu smarujemy szynkę serem do chleba i dodajemy paski różnokolorowej papryki. Na koniec placek z nadzieniem zwijamy w roladę.
Zawijamy w folię spożywczą lub aluminiową i zostawiamy do następnego dnia do stężenia w lodówce.
Kroimy na około 1 cm szerokie kawałki i podajemy.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Serowa rolada
Serowa rolada to pyszna potrawa, która zadowoli każdego miłośnika sera. Zazwyczaj składa się z miękkiego sera, takiego jak twaróg lub serek wiejski, przyprawionego ziołami i przyprawami. Mieszanka serowa jest następnie delikatnie smarowana na cienką plackę, na przykład na tortillę lub liść sałaty rzymskiej, a po dokładnym zwinięciu kroi się na krążki. Ten prosty przepis jest idealny jako przekąska na imprezy lub lekka przekąska. Serowa rolada jest nie tylko smaczna, ale także bardzo wszechstronna – możesz dodać szynkę, warzywa lub oliwki według własnego gustu.