Indyk mielony

Marchewkę myjemy i ścieramy na drobno. Czosnek obieramy i miażdżymy. Cebulę obieramy i kroimy na małe kawałki. Szczypiorek siekamy na kawałki.
Składniki, których potrzebujesz
500 g mielonego mięsa z indyka
1 marchewka
0,5 cebuli
2 łyżki konserwowanej posiekanej papryki
szczypiorek
3 ząbki czosnku
1 jajko
2 łyżki białego wina
2 łyżki kaszki manny
bułka tarta w razie potrzeby
sól
pieprz
zmielony kminek
Sposób przygotowania
Marchewkę myjemy i ścieramy na drobno.
Obieramy czosnek i delikatnie go miażdżymy.
Cebulę obieramy ze skórek i kroimy na małe kawałki.
Szczypiorek drobno siekamy.
Mielone mięso z indyka mieszamy z drobno startą marchewką, dodajemy jajko, przeciśnięty czosnek, posiekaną cebulę i posiekany szczypiorek.
Doprawiamy solą, kminkiem i pieprzem, a następnie zagęszczamy kaszą manną i bułką tartą.
Z ciasta formujemy rolkę mielonej i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 °C przez około 40 minut.
Indyczą mieloną podajemy z gotowanymi lub tłuczonymi ziemniakami, puree ziemniaczanym lub frytkami.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Indyk mielony
Indycza pieczeń mielona to pyszne i zdrowe danie, które zadowoli całą rodzinę. Przygotowuje się ją z mielonego mięsa indyczego, które jest lekkie i niskokaloryczne. Pieczeń mielona jest przyprawiana cebulą, czosnkiem i ziołami, co nadaje jej doskonały smak. Można ją podawać z warzywnym dodatkiem lub puree ziemniaczanym. Ten przepis jest idealny dla tych, którzy chcą jeść zdrowo, a jednocześnie rozkoszować się ulubionym domowym jedzeniem. Indycza pieczeń mielona doskonale nadaje się na obiad i kolację, a jeśli zostanie, jest wspaniała także na zimno jako przekąska.