Indyk mielony

Indyk mielony
Czas przygotowania: 60 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Marchewkę myjemy i ścieramy na drobno. Czosnek obieramy i miażdżymy. Cebulę obieramy i kroimy na małe kawałki. Szczypiorek siekamy na kawałki.

Składniki, których potrzebujesz

500 g mielonego mięsa z indyka
1 marchewka
0,5 cebuli
2 łyżki konserwowanej posiekanej papryki
szczypiorek
3 ząbki czosnku
1 jajko
2 łyżki białego wina
2 łyżki kaszki manny
bułka tarta w razie potrzeby
sól
pieprz
zmielony kminek

Sposób przygotowania

Marchewkę myjemy i ścieramy na drobno.

Obieramy czosnek i delikatnie go miażdżymy.

Cebulę obieramy ze skórek i kroimy na małe kawałki.

Szczypiorek drobno siekamy.

Mielone mięso z indyka mieszamy z drobno startą marchewką, dodajemy jajko, przeciśnięty czosnek, posiekaną cebulę i posiekany szczypiorek.

Doprawiamy solą, kminkiem i pieprzem, a następnie zagęszczamy kaszą manną i bułką tartą.

Z ciasta formujemy rolkę mielonej i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 °C przez około 40 minut.

Indyczą mieloną podajemy z gotowanymi lub tłuczonymi ziemniakami, puree ziemniaczanym lub frytkami.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Indyk mielony

Indycza pieczeń mielona to pyszne i zdrowe danie, które zadowoli całą rodzinę. Przygotowuje się ją z mielonego mięsa indyczego, które jest lekkie i niskokaloryczne. Pieczeń mielona jest przyprawiana cebulą, czosnkiem i ziołami, co nadaje jej doskonały smak. Można ją podawać z warzywnym dodatkiem lub puree ziemniaczanym. Ten przepis jest idealny dla tych, którzy chcą jeść zdrowo, a jednocześnie rozkoszować się ulubionym domowym jedzeniem. Indycza pieczeń mielona doskonale nadaje się na obiad i kolację, a jeśli zostanie, jest wspaniała także na zimno jako przekąska.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.7/5 (32 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Mięso drobiowe
Tag: Warzywa, mięso mielone, mięso drobiowe, obiad, łatwy, święto / niedziela, zwykły dzień, kolacja, tani, czeski, łatwy, dla początkujących, piec, mięso z indyka

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Indyk mielony.

Dodaj komentarz