Kurczak panierowany w musztardzie, obtoczony w czosnkowej bułce tartej

Kurczak panierowany w musztardzie, obtoczony w czosnkowej bułce tartej
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 30 minut
Porcje: 2

Mięso delikatnie rozbijamy, solimy i pieprzymy. Jedną stronę smarujemy musztardą i odstawiamy na 10 minut. Czosnek ścieramy na drobno. Bułkę tartą…

Składniki, których potrzebujesz

2 kotlety z udźca
musztarda steakowa
2 ząbki czosnku
2 łyżki parmezanu lub innego twardego sera
jajko
bułka tarta
mąka pszenna
sól
pieprz
tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania

Mięso delikatnie rozklepujemy, solimy i pieprzymy. Z jednej strony smarujemy musztardą i zostawiamy na 10 minut do odstania.

Czosnek drobno ścieramy.

Mieszamy bułkę tartą z czosnkiem i serem. Kotlety obtaczamy w mące, jajkach i przyprawionej bułce tartej.

Smażymy na rozgrzanym oleju powoli z obu stron. Usmażone kawałki układamy na papierowym ręczniku. Podajemy z gotowanymi ziemniakami lub puree ziemniaczanym.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Kurczak panierowany w musztardzie, obtoczony w czosnkowej bułce tartej

Kurczak w panierce z musztardą, obtoczony w czosnkowej bułce tartej, to doskonała specjalność, która zadowoli podniebienia każdego miłośnika mięsa. Soczyste mięso kurczaka jest posmarowane pikantną musztardą, która nadaje mu lekko pikantny posmak. Panierka z chrupiącej czosnkowej bułki tartej tworzy pyszny i aromatyczny crust. To danie doskonale pasuje do ziemniaków, sałatki lub świeżego chleba. Już sam jego zapach przeniesie cię w piękne kulinarne doznanie pełne smaków i aromatów. Rozkoszuj się kurczakiem w panierce i delektuj się wspaniałą kombinacją!

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 5.0/5 (48 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Mięso drobiowe
Tag: kurczak, mięso drobiowe, obiad, łatwy, szybki, święto / niedziela, zwykły dzień, kolacja, czeski, łatwy, dla początkujących, smażenie

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Kurczak panierowany w musztardzie, obtoczony w czosnkowej bułce tartej.

Dodaj komentarz