Kurczak curry z ryżem i warzywami

Poznajcie wspaniały świat curry. Danie, które można łatwo i szybko przygotować i które oferuje ostry smak, na pewno Was zachwyci. Kawałki mięsa i warzyw w intensywnym sosie są…
Składniki, których potrzebujesz
300 g piersi kurczaka
3 łyżki oleju
1 łyżeczka curry (lub więcej)
1,5 łyżki sosu sojowego
1 torebka mrożonych warzyw (dowolnych)
Do smaku
sól
mielony pieprz
Do zagęszczenia
2 łyżeczki mąki pszennej
trochę wody
Ryż
250 g ryżu
sól
1 szczypta przyprawy curry
Sposób przygotowania
Mięso kroimy na cienkie paski, przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie wkładamy je na rozgrzaną patelnię z olejem i smażymy. Na koniec dodajemy curry i sos sojowy.
Dodajemy warzywa, lekko zalewamy wodą i chwilę gotujemy.
Masę zagęszczamy dwiema łyżeczkami mąki rozpuszczonymi w małej ilości wody, przykrywamy pokrywką i zabieramy się do duszenia.
Gotujemy ryż z solą i odrobiną curry. Podajemy go z mięsem i warzywami.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Kurczak curry z ryżem i warzywami
Mięso z kurczaka w curry z ryżem i warzywami to doskonałe danie, które zachwyci Twoje kubki smakowe. Cienkie plasterki kurczaka są marynowane w aromatycznych przyprawach curry, a następnie duszone z warzywami, takimi jak marchew, papryka i groszek. To danie jest nie tylko smaczne, ale także odżywcze, dzięki zawartości białka i witamin. Ryż podawany jako dodatek doskonale uzupełnia pikantny smak curry, tworząc harmonijne i pyszne doznanie. Idealny wybór dla miłośników kuchni azjatyckiej!