Pierś z indyka zapiekana z warzywami

Pierś z indyka zapiekana z warzywami
Czas przygotowania: 45 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 2

Na oliwie z oliwek podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, następnie dodajemy pokrojoną w mniejsze kawałki paprykę, pomidora i cebulę dymkę. Ścieramy…

Składniki, których potrzebujesz

2 piersi indycze
2 szklanki ryżu pełnoziarnistego
2 pomidory (mniejsze lub jeden duży)
1 średniej wielkości papryka
1 mniejsza cebula
szczypiorek
ząbek czosnku
oliwa z oliwek
sól
pieprz
bazylia

Sposób przygotowania

Na oliwie z oliwek smażymy posiekaną cebulę, następnie dodajemy pokrojoną paprykę, pomidora i cebulkę dymkę. Trzemy czosnek i lekko posypujemy bazylią. Wszystko dusimy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną.

Filety z indyka kroimy na mniejsze kawałki, solimy i pieprzymy. Przenosimy je do naczynia żaroodpornego lub formy do zapiekania. Na mięsie równomiernie rozkładamy miękką mieszankę warzyw i pieczemy w temperaturze około 150 stopni.

W międzyczasie przygotowujemy ryż zgodnie z instrukcją.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Pierś z indyka zapiekana z warzywami

Indykowe piersi zapiekane z warzywami to smaczne i zdrowe danie, idealne na obiad lub kolację. Soczyste mięso indyka łączy się ze świeżymi warzywami, takimi jak papryka, cukinia i marchewka, które nadają daniu naturalną słodycz i kolor. Pieczenie w piekarniku pozwala na połączenie smaków, a efektem jest soczyste i aromatyczne jedzenie. To danie jest nie tylko smaczne, ale również bogate w białko i witaminy, co czyni je doskonałym wyborem dla zdrowego stylu życia.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.2/5 (28 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Mięso drobiowe
Tag: Warzywa, pomidory, mięso drobiowe, smażenie, gotowanie, obiad, łatwy, zwykły dzień, czeski, łatwy, zdrowy, piec, przepisy letnie, uduszenie, mięso z indyka, dietetyczny

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Pierś z indyka zapiekana z warzywami.

Dodaj komentarz