Klasyczny sos beszamelowy
 
    Sos beszamelowy należy nieodłącznie do każdej kuchni.
Składniki, których potrzebujesz
3 łyżki  prawdziwe masło  
sól  
gałka muszkatołowa  
1/2 l  zimne mleko - półtłuste  
3 łyżki  mąka - pszenna
Sposób przygotowania
Weźmiemy sitko i dobrze przesiejemy mąkę pszenną.
W garnku roztapiamy prawdziwe masło. Stopniowo wsypujemy mąkę pszenną i mieszamy łyżką.
Po chwili bierzemy trzepaczkę i zaczynamy wlewać zimne mleko.
Trzepaczką łączymy mąkę z mlekiem i dokładnie ubijamy.
Sos będziemy gotować, cały czas mieszając, przez około 15 - 20 minut.
Na koniec dodamy odrobinę startej gałki muszkatołowej. Solimy.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Klasyczny sos beszamelowy
Klasyczny sos beszamelowy to podstawowy biały sos kuchni francuskiej. Jego przygotowanie obejmuje masło, mąkę i mleko. Najpierw na średnim ogniu roztapia się masło, do którego dodaje się mąkę, aby powstała jasna zasmażka. Stopniowo wlewając ciepłe mleko i ciągle mieszając, uzyskuje się gładką konsystencję. Sos doprawia się solą, pieprzem i startym gałką muszkatołową. Beszamel jest używany jako baza wielu innych sosów, na przykład serowego. Jest również nieodłącznym elementem potraw, takich jak lasagne czy zapiekane warzywa.
 Przepisor
 Przepisor Tomáš Rohlena
	Tomáš Rohlena 
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                        