Klasyczny sos beszamelowy

Klasyczny sos beszamelowy
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Sos beszamelowy należy nieodłącznie do każdej kuchni.

Składniki, których potrzebujesz

3 łyżki prawdziwe masło
sól
gałka muszkatołowa
1/2 l zimne mleko - półtłuste
3 łyżki mąka - pszenna

Sposób przygotowania

Weźmiemy sitko i dobrze przesiejemy mąkę pszenną.

W garnku roztapiamy prawdziwe masło. Stopniowo wsypujemy mąkę pszenną i mieszamy łyżką.

Po chwili bierzemy trzepaczkę i zaczynamy wlewać zimne mleko.

Trzepaczką łączymy mąkę z mlekiem i dokładnie ubijamy.

Sos będziemy gotować, cały czas mieszając, przez około 15 - 20 minut.

Na koniec dodamy odrobinę startej gałki muszkatołowej. Solimy.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Klasyczny sos beszamelowy

Klasyczny sos beszamelowy to podstawowy biały sos kuchni francuskiej. Jego przygotowanie obejmuje masło, mąkę i mleko. Najpierw na średnim ogniu roztapia się masło, do którego dodaje się mąkę, aby powstała jasna zasmażka. Stopniowo wlewając ciepłe mleko i ciągle mieszając, uzyskuje się gładką konsystencję. Sos doprawia się solą, pieprzem i startym gałką muszkatołową. Beszamel jest używany jako baza wielu innych sosów, na przykład serowego. Jest również nieodłącznym elementem potraw, takich jak lasagne czy zapiekane warzywa.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.1/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Sosy
Štítky: Kuchnia francuska, sos, przepis wegetariański

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Klasyczny sos beszamelowy.

Dodaj komentarz