Klasyczny sos beszamelowy
Sos beszamelowy należy nieodłącznie do każdej kuchni.
Składniki, których potrzebujesz
3 łyżki prawdziwe masło
sól
gałka muszkatołowa
1/2 l zimne mleko - półtłuste
3 łyżki mąka - pszenna
Sposób przygotowania
Weźmiemy sitko i dobrze przesiejemy mąkę pszenną.
W garnku roztapiamy prawdziwe masło. Stopniowo wsypujemy mąkę pszenną i mieszamy łyżką.
Po chwili bierzemy trzepaczkę i zaczynamy wlewać zimne mleko.
Trzepaczką łączymy mąkę z mlekiem i dokładnie ubijamy.
Sos będziemy gotować, cały czas mieszając, przez około 15 - 20 minut.
Na koniec dodamy odrobinę startej gałki muszkatołowej. Solimy.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Klasyczny sos beszamelowy
Klasyczny sos beszamelowy to podstawowy biały sos kuchni francuskiej. Jego przygotowanie obejmuje masło, mąkę i mleko. Najpierw na średnim ogniu roztapia się masło, do którego dodaje się mąkę, aby powstała jasna zasmażka. Stopniowo wlewając ciepłe mleko i ciągle mieszając, uzyskuje się gładką konsystencję. Sos doprawia się solą, pieprzem i startym gałką muszkatołową. Beszamel jest używany jako baza wielu innych sosów, na przykład serowego. Jest również nieodłącznym elementem potraw, takich jak lasagne czy zapiekane warzywa.