Knedliki z boczkiem

Kluski zazwyczaj służą jako dodatek, ale mogą również stanowić danie główne. Dotyczy to na przykład knedlików z boczkiem, które przygotowujemy z gotowanej łopatki.
Składniki, których potrzebujesz
200 g wędzonego boczku
400 g starszych bułek (najlepiej z poprzedniego dnia)
150 g mąki gruboziarnistej
sól
mielony pieprz
2 mniejsze jaja
1 szczypta gałki muszkatołowej
kilka gałązek pietruszki (lub 1/2 łyżeczki suszonej)
300 ml mleka
Sposób przygotowania
Boczek gotujemy w szybkowarze, aż zmięknie.
Usuwamy ewentualne kości i mięso kroimy w małe kosteczki.
Bułkę kroimy w małe kosteczki. Mieszamy ją z mięsem, wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku, od czasu do czasu mieszając, aż będzie złocista.
Do miski wsypujemy mąkę, solimy ją, dodajemy pieprz i gałkę muszkatołową, następnie wkładamy drobno pokrojoną natkę pietruszki oraz jajka roztrzepane z mlekiem.
Dokładnie mieszamy masę, następnie dodajemy podsmażoną bułkę z boczkiem i wszystko dobrze łączymy, aby powstała gęsta masa.
Łyżką odcinamy większe kawałki, formujemy je w rękach w okrągły kształt i wkładamy je do wrzącej osolonej wody. Gotujemy przez 12 do 15 minut w zależności od wielkości.
Ugotowane knedle wyjmujemy za pomocą cedzakowej łyżki, kroimy je i smarujemy smalcem lub podsmażonym boczkiem, następnie podajemy z duszoną kapustą i usmażoną cebulą w pierścieniach.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Knedliki z boczkiem
Knedliki ze skwarkami są tradycyjnym czeskim daniem, które wyróżnia się smakiem i prostotą przygotowania. Są produkowane z ziemniaczanego lub drożdżowego ciasta, do którego dodawane są kostki boczku, często wzbogacone o cebulę i przyprawy. Te knedliki zazwyczaj podawane są jako dodatek do potraw mięsnych, szczególnie do sosów i duszonych mięs. Dzięki swojej sytości i doskonałemu smakowi stały się ulubionym daniem w czeskim domu.